PLANET SOFT

Aleksandar Milinković : Planet soft planira proširenje na tržišta EU

Aleksandar Milinković : Planet soft planira proširenje na tržišta EU. PLANET SOFT

Avaz.ba

29.6.2022

Planet soft je ponosan na svoj tim zaposlenih, sa tendencijom da tim raste, obogaćuje se stručnjacima i okuplja najbolje, kaže u intervjuu Aleksandar Milinković, direktor ove uspješne IT kompanije.

Kolika je važnost kompatibilnog i dobrog stručnog tima, upravo najbolje zna Milinković, koji je jedan od vodećih IT stručnjaka, softverski arhitekta i konsultant sa 16 godina iskustva u IT-ju, telekomunikacijama, softveru, upravljanju IT uslugama i upravljanju poslovnim procesima.

Takođe, Milinković, inače po obrazovanju master računarstva i informatike, već pet godina je aktivan u internacionalnom poslovanju.

Direktor Planet softa radi sa stručnim timom na implementaciji značajnih projekata i optimizaciji poslovanja i usluga za brojne klijente, a u pitanju su velike kompanije u BiH, regionu i inostranstvu.

Neki od tih projekata su vrlo aktuelni, a Milinković ističe da Planet soft ima u planu nove, brojne aktivnosti te otkriva da su za ovu godinu planirali proširenje na tržišta EU. Svi zajedno ulažu mnogo energije u te aktivnosti tako da je uspjeh zasigurno zagarantovan.

Najtraženija zanimanja na tržištu rada su upravo u IT sektoru. Da li Planet soft, kao regionalna IT grupacija, ima dovoljno stručnjaka i koje sve primamljive uslove nudite zaposlenima i novim kandidatima?

MILINKOVIĆ: Mislim da je zajednički stav svih iz IT industrije da stručnjaka nema dovoljno te i mi trpimo te posljedice okruženja u kojem postojimo. Planet soft ponosan je na svoj tim zaposlenih, sa tendencijom da tim raste, tj. da se obogaćuje stručnjacima, jer naša tendencija jeste rast, a princip djelovanja je takav da se trudimo da okupljamo najbolje. Uz atraktivne projekte, trudimo se da sprovodimo aktivnosti koje naše postojeće zaposlene čine zadovoljnim, tako da sa ponosom možemo reći da je procenat odlazaka iz Planet softa niži nego u FAANG kompanijama (prim. aut. FAANG = Facebook (Meta), Amazon, Apple, Netflix, Google (Alphabet)). Tome doprinose paketi koje nudimo zaposlenima, gdje, uz kompetitivnu platu, dobijaju budžet za edukaciju i putovanja na konferencije, dobrovoljno zdravstveno osiguranje, plaćene telefonske račune, rekreacije i druge sportske aktivnosti. Podugačka je ta lista da bismo je u cijelosti nabrojali, ali mora se pomenuti i da među našim zaposlenima vlada odlična timska atmosfere, koja je jak kohezioni faktor i za koju se mi iz upravljačkih struktura svojim akcijama trudimo da je održimo i unaprijedimo.

Planet soft je ovih dana uspješno završio radove na uspostavljanju inteligentnih transportnih sistema– ITS u tunelu Ugar. Koliki je značaj primjene ovog softverskog sistema i koje su sve koristi od ovakvog modernizovanog načina upravljanja putevima i saobraćajem?

MILINKOVIĆ: Inteligentni transportni sistemi su napredne platforme koje omogućavaju pružanje inovativnih usluga koje se odnose na različite vidove i modove upravljanja transportom, odnosno saobraćajem. U konkretnom slučaju, radi se o upravljanju tunelskim saobraćajnim dionicama, gdje se dobrobit primjene sistema ogleda u donošenju pravovremenih, koordinisanih i odluka edukovanih stručnjaka u pogledu upravljanja saobraćajem, a naročito u dijelu reakcije na moguće saobraćajne incidente.

ITS je već dvije godine u funkciji u tunelu Dragoraj, na putu Banjaluka–Ključ. Koji su rezultati te implementacije i kako se sistem pokazao na terenu?

MILINKOVIĆ: Sistem je donio iskorak u nizu naprednih funkcionalnosti te je i te kako potvrdio opravdanost uvođenja ITS tehnologija na saobraćajne dionice, omogućavajući korisnicima da, bez ikakvih problema u eksploataciji, koriste sve ranije nabrojane benefite. Za nas, kao tvorce sistema, naročito je bilo bitno da dokažemo njegovu robusnost i mogućnost da u kontinuiranoj eksploataciji daje iste rezultate kakve je davao u eksperimentalnom okruženju. Sama činjenica da se klijent JP „Putevi Republike Srpske“, vrlo brzo po pilot-implementaciji, odlučio za dalju implementaciju istog sistema dovoljno govori o utisku koji je sistem ostavio na klijenta.

Koliko preduzeća u regionu već koristi Via Planet– GIS i Via Planet– ITS, dva rješenja na koja je Planet soft posebno ponosan, gdje se sve mogu primijeniti i da li planirate njihov dalji razvoj kao i širenje mreže klijenata?

MILINKOVIĆ: Via Planet rješenje, kroz njegovu GIS i ITS komponentu, koristi preko 20 enterprise klijenata u regionu. Primjena ITS-a je, naravno, lokalizovana na upravljanje saobraćajem, ali je GIS upotrebljiv u širokom spektru industrija od arhitekture do industrije vodosnabdijevanja. Pri tome je naš fokus na saobraćaju, telekomunikacijama, utility industriji (energija, voda, kanalizacija...) te na scenarijima upotrebe na državnom i lokalnim nivoima vlasti. Razvoj GIS-a i ITS-a je konstantan, jer nemamo namjeru olako da prepustimo vodeću poziciju koju smo suštim kvalitetom proizvoda, zasnovanim na idejama koje smo u njemu realizovali, preuzeli mnogo većim vendorskim rješenjima. Namjeravamo da naš proizvod i dalje bude barem tri koraka ispred vendorskih rješenja i da našim sadašnjim i budućim klijentima ponudi superiorno korisničko iskustvo praćeno fleksibilnošću konfiguracije i nižim troškovima uvođenja i eksploatacije.

Koje su nove aktivnosti Planet softa?

MILINKOVIĆ: Za ovu godinu planirali smo proširenje na tržišta EU, gdje su nam, naravno, najprivlačnija tržišta koja su nam, ne samo geografski, nego i kulturološki bliska, te tržišta na kojima smo već prisutni kroz neke od naših operacija. Stoga su vizije, a i djelovanje usmjereni na prisustvo na tržištima Bugarske, Hrvatske i Austrije. Kolege zaista ulažu mnogo energije u te aktivnosti i ne sumnjam da će njihov trud uroditi plodom te da ćemo uskoro imati prve realizacije naših proizvoda na tim tržištima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.