STRUČNJACI

Edhem Bičakčić, predsjednik Bh. komiteta CIGRE: Investicije su okosnica energetske tranzicije

Proces u koji ulazimo mora se prvenstveno zasnivati na pravednoj tranziciji ugljenih regiona te razvoju projekata obnovljivih izvora

Bičakčić: Održati energetsku neovisnost. Arhiv

Piše: A. K.

20.7.2022

Energetska tranzicija je jedan od najvećih izazova današnjice. Aktualizirana je negativnim učincima klimatskih promjena, ali i velikom energetskom krizom u Evropi nastalom nakon agresije Rusije na Ukrajinu.


Nacionalni plan

Bosna i Hercegovina se opredijelila za provedbu tranzicije do potpune dekarbonizacije 2050. godine.

- Uspješno provedena energetska tranzicija BiH daje realne šanse da održi energetsku neovisnost i sigurnost i pouzdano snabdijevanje kupaca električnom energijom - kaže Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE).

U razgovoru za “Avaz” Bičakčić podsjeća da se kod nas tek stvaraju uvjeti za tranziciju.

- Moramo ubrzati aktivnosti na pripremi, donošenju i primjeni nove zakonske regulative i potrebnih podzakonskih akata, izraditi i usvojiti strateške i planske dokumente, među njima i Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP), studije, mape puta.

Trebamo intenzivirati i mnogo više promovirati i privlačiti investiranje u projekte obnovljivih izvora te provesti tranziciju ugljenih regiona unutar BiH, čime se rješava sudbina rudnika i rudara. Cijeli posao mora se voditi koordinirano, kontrolirano i transparentno.

Pred našom zemljom je i obaveza formiranja nominiranog operatora tržišta električnom energijom (NEMO), odnosno bosanskohercegovačke berze električne energije.


Smanjiti troškove

Govoreći o energetskoj efikasnosti i štednji, što je u Evropi u ovom trenutku glavna tema, Bičakčić upozorava da se što prije mora početi sa smanjenjem energetske potrošnje stambenog prostora, industrije i transporta… Potrebno je kvalitetno kontrolirati i preduprijediti gubitke u proizvodnji, prijenosu i distribuciji energije, a povećati energetsku efikasnost u grijanju i hlađenju.

Kada je u pitanju transport, primarna je promocija elektrifikacije saobraćaja i transporta, posebno u gradskim sredinama. Potrebni su poticaji za nabavku energetski efikasnijih vozila te popularizacija javnog gradskog prijevoza kako bi se smanjila potreba za korištenjem individualnih vozila.

Zakon o obnovljivim izvorima energije

Tranzicija energetskog sektora u BiH, prema predviđanjima stručnjaka, trajat će 20 do 30 godina. Bičakčić traži da, za početak, operatori sistema počnu raditi posao za koji su formirani i plaćeni.

- Elektroprivredna preduzeća trebaju što prije priključiti sve novoizgrađene proizvodne objekte. Također, što prije mora se donijeti Zakon o obnovljivim izvorima energije u Federaciji BiH - kazao je Bičakčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.