MATJE FLAMINI

Nekada poznati fudbaler, a sada veliki biznismen: Ovo je spas za budućnost

On je nekadašnji fudbaler u čuvenim klubovima Marsej, AC Milan, Arsenal i Kristal Palas, a danas uspješni biznismen i suosnivač GFBiochemical, vodeće kompanije koja levulinsku kiselinu proizvodi za industrijske potrebe

Matje Flamini: Nekada fudbaler, a danas biznismen. TWITTER

S. S. / Telegraf Biznis

28.11.2022

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf Biznis, Flamini, nekadašnji fudbaler, a danas preduzetnik, otrkiva kako je stvorio biotehnološkog giganta.

Plaže na kojima sam igrao bile su pune plastičnih flaša, shvatio sam i tada da nešto nije kako treba. Kasnije, kao profesionalni fudbaler, suočio sam se sa stvarnim problemima po životnu sredinu, na koju svi utičemo, počinje priču Matje Flamini.

Oni su Flaminija upoznali na marginama konferencije "Sve počinje od nas", A1 Talk, gdje je biznis zajednica Srbije i ove godine imala priliku da čuje iskustva i prakse svjetski priznatih lidera.

On je nekadašnji fudbaler u čuvenim klubovima Marsej, AC Milan, Arsenal i Kristal Palas, a danas uspješni biznismen i suosnivač GFBiochemical, vodeće kompanije koja levulinsku kiselinu proizvodi za industrijske potrebe i ima jednu od ključnih uloga u smanjenju emisije ugljen dioksida.

- Klimatske promjene su već neko vrijeme tema broj jedan većine vlada i velikih korporacija, ali ono što dodatno uliva nadu je činjenica da ljudi sada žele da se aktivno uključe i da budu dio rješenja. Tehnologije koje su bazirane po modelu održivosti nam pomažu da oblikujemo budućnost i tu su da podrže razvoj nove ekonomije - istakao je Matje Flamini.

"Plaže na kojima sam igrao bile su pune plastičnih flaša"

Prema njegovim riječima, ubrzanim ulaganjem u održiva rješenja ne samo da vršimo pozitivan uticaj na našu planetu, već kreiramo i profitabilan poslovni model.

- Stoga više nemamo izgovora da se osvrćemo unazad, jer živimo u svijetu koji je mnogo brži nego ranije, i koji zahtjeva da se prilagođavamo brže nego ikada ranije - kaže Flamini.

Dodaje da je odrastao u Marseju i živeći na obali, od malih nogu je shvatio kakav uticaj čovječanstvo ima na životnu sredinu. 

- Plaže na kojima sam igrao bile su pune plastičnih flaša, a lokalni divlji život je bio uništen. Imao sam sreću da pratim jednu strast kao fudbaler, ali sam uvijek zadržao drugu - prema okolini. Ove dvije strasti su bile su u žiži kada sam igrao za fudbalski klub "Milan". Sa 25 godina upoznao sam naučnike na Politehničkom univerzitetu u Milanu i oni su me natjerali da shvatim da je zagađenje u proizvodnji svakodnevnih proizvoda veliki problem koji se zanemaruje.

Zajedno smo počeli da istražujemo i razvijamo bezbjedne, održive rastvarače i sastojke dobijene od biobaziranog molekula sa ciljem da zamijenimo toksične hemikalije koje se obično nalaze u našim šamponima, deterdžentima, kozmetici i bojama.

Kako smanjiti zagađenje

Danas kada je u pitanju proizvodnja naših derivata, ocjenjuje nas Univerzitet u Mastrihtu. Njihova analiza životnog ciklusa potvrđuje da smo, u poređenju sa postojećim kompanijama, smanjili CO2 potreban za proizvodnju naših rastvarača za 80%.

Odvojeno, završili smo registraciju rizika kod Evropske agencije za hemikalije (ECHA) koja dokazuje da su naši proizvodi biorazgradivi.

To zajedno znači da su proizvodi biorazgradivi, netoksični i prihvatljiviji za kiseonik.

Očigledno je, gledajući na loša dostignuća te posljednje COP27 u Egiptu, da nam je potrebno više nego ikada da smo svi prisutni. Moramo učiniti ovo kritično pitanje klimatskih promena relevantnim za sve.

Da bismo to postigli, moramo da osnažimo ljude i učinimo da svi shvate da male promjene mogu da imaju ogroman uticaj. Konkretno, možemo početi tako što ćemo podijeliti jednostavne navike koje se mogu steći u našem svakodnevnom životu koje će smanjiti zagađenje oko vas i poboljšati vaše blagostanje:

- Smanjite potrošnju životinjskih proteina,

- Manje plastike

- Reciklirajte

-  Električni automobil i što više pješačite.

- Mislim da je Srbija, kao i svaka druga država, shvatila da je izuzetno važno da se pozabavimo pitanjem klimatskih promjena i predvidimo probleme sutrašnjice.

Zelena energija

Neke industrije će polako nestati, a druge će se razvijati i napredovati, to je novi ciklus i svaka zemlja želi da bude dobro pozicionirana u ovim industrijama budućnosti.

Održiva energija, hemikalije na bazi biljaka, održivi materijali, reciklaža, sve su to dio ovog novog ciklusa. Ovo znači da se kompanije pridružuju ovoj revolucionarnoj tranziciji, dobar primjer je A1 grupa koja je ESG postavila kao jedan od najvažnijih strateških stubova poslovanja. Početne aktivnosti su fokusirane na smanjenje njihove emisije ugljen dioksida i povećanje energetske efikasnosti u sektoru mrežne infrastrukture.

- Počevši od jula 2021. godine, 44% mrežne infrastrukture A1 je napajano zelenom energijom (energija iz obnovljivih izvora).

- Sa 2.500 solarnih panela, postaju prva telekomunikaciona kompanija u Srbiji koja primjenjuje ovu tehnologiju u svojoj mrežnoj infrastrukturi.

- Kao dio inicijative A1 Grupe za korišctenje zelene električne energije, smanjili su ukupnu proizvodnju CO2 za 19 posto u 2021. godini u Srbiji.

- Do kraja 2023. plan im je da instaliraju solarne panele na dodatnih 240 lokacija – čime će se ukupan broj popeti na 340.

- Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, petrohemikalije – glavni sastojak proizvoda kao što su šamponi, deterdženti, plastika i boje će predstavljati više od trećine rasta svetske potražnje za naftom do 2030. godine; generišući ogromne količine emisije ugljen-dioksida i otprilike polovinu sve potražnje za naftom do 2050.

"NBeodrživo za planetu"

Citirao bih Dr Fatih Birola, izvršni direktor IEA, koji je rekao: „ Te hemikalije su jedna od ključnih slijepih tačaka u globalnoj energetskoj debati, posebno imajući u vidu uticaj koji će imati na buduće energetske trendove". U stvari, naša analiza pokazuje da će one imati veći uticaj na budućnost potražnje za naftom od automobila.

Ovo je neodrživo za planetu i štetno po ljudsko zdravlje. Da bi se uhvatio u koštac sa ovim problemom, GFBiochemical obezbjeđuje svojim kupcima bezbjedne, održive rastvarače na bazi biljaka i sastojke dobijene od biobaziranog molekula (levulinsku kiselinu).

Ovaj molekul je identifikovan od strane američkog Ministarstva energetike kao jedan od 12 molekula koji mogu pomoći u otključavanju "zelenijeg" svijeta.

Korišctenjem prirodnog otpada iz biljaka, pomažemo u isporuci sigurnijih i održivijih proizvoda široke potrošnje i osiguravamo da hemikalije koje proizvodimo ne nanose štetu ljudima i planeti. Vjerujemo da ne možete praviti kompromise na planeti, a ne treba da pravite kompromise ni u pogledu učinka.

- Održivost je sada na dnevnom redu svake pojedinačne korporacije.

Vlade nameću sve više propisa i sve više potrošača traži sigurnije i održivije svakodnevne proizvode kao što su šamponi, gelovi za tuširanje, boje itd.

Ovo ima snažan uticaj na iste korporacije koje se ozbiljno obavezuju da će ubrzati ovu tranziciju.

Tako da čvrsto vjerujem da će se sa neizbježnom tranzicijom ovaj trend ne samo nastaviti, već će se i značajno ubrzati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.