ATRAKCIJA

Vještačka inteligencija stigla u ugostiteljstvo u Trebinju: Roboti vas usluže, zahvale vam i nasmiješe se

Posebno su zanimljivi najmlađim, nama najdražim gostima, kazali su iz Uprave ”Korta”

Porodica Mastilović zadovoljna uslugom robota. P. Mucović

P. Mucović

30.8.2023

Da vještačka inteligencija polako osvaja i naše prostore, dokaz su roboti konobari koji od prije nekoliko dana uslužuju goste u ”Kort” marketu u Trebinju. Kako smo vidjeli na licu mjesta, roboti konobari se odlično snalaze, na veliko zadovoljstvo osoblja, ali još veće posjetilaca, naročito djece.

Olakšali posao

Porodicu Mastilović iz Gacka uslužio je robot konobar, za koji su saznali da postoji u ovom restoranu, pa su došli da se uvjere na licu mjesta.

- Interesantno nam je i fascinirani smo. Djeca su baš željela da ga vide. Kćerkica je odmah sve snimila, želi objaviti na društvenim mrežama. Ovo je dobra ideja. Svaka pomoć je dobrodošla. Vještačka inteligencija je budućnost - rekli su nam članovi porodice Mastilović.

Kovač: Dosta olakšali posao. P. Mucović

Konobar Željko Kovač kaže da su gostima roboti interesantni, a njima velika pomoć.

- Roboti su nam dosta olakšali. Ne moramo mi nositi hranu, nego to rade roboti za nas. Uzmemo narudžbu od gostiju i proslijedimo u kuhinju. Hrana se u kuhinji stavi na robota, ukuca se broj stola za koji treba odnijeti narudžbu i on donese. Ponekad gosti sami uzmu hranu, a ponekad mi dodajemo. Ako treba hranu poslati za više stolova, ukucamo sljedeći broj stola i robot ide dalje. Kada završi svu raspodjelu, na njega stavimo prljavo posuđe, kucamo mu „kuhinja“ i on nosi i prljavo posuđe na pranje, te uzima drugu narudžbu hrane iz kuhinje - objasnio nam je Kovač.

Veliko zanimanje

Iz Uprave ”Korta” pojasnili su da su se na robote konobare odlučili jer vještačka inteligencija odavno ima svoju primjenu u industriji i proizvodnji, a od pojave koronavirusa svoju ekspanziju doživjela je i u uslužnim djelatnostima, pa tako i u ugostiteljstvu.

- Roboti imaju mogućnost komunikacije i interakcije s gostima. Nakon što usluže gosta, zahvale mu. Ukoliko ga dodirnete po glavi, reći će vam nešto, čak će se i nasmiješiti. Posebno su zanimljivi našim najmlađim, nama najdražim gostima i velika su atrakcija. Iskreno, izazvali su veliko zanimanje javnosti - istakli su iz Uprave ”Kort” marketa.

Od velike pomoći osoblju

- Nakon što se pokazalo da su od velike pomoći našem osoblju u Derventi, odlučili smo se za uvođenje još dva robota konobara i u ”Kort” restoran u Trebinju. Osnovna svrha robota jeste transport hrane, pića i posuđa, što uveliko olakšava rad osoblja u restoranu. Ono što je velika prednost robota konobara jeste da u svakom momentu mogu transportovati do osam tanjira, što našem osoblju omogućava da u kraćem periodu mogu poslužiti više stolova – kazali su iz Uprave ”Kort” marketa.

Nose hranu i vraćaju prazne tanjire. P. Mucović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.