PIŠE EX-YU AVIATION

Tuzlanski aerodrom našao zamjenu za Wizz Air

Još traju opsežni pregovori i nakon što sve finaliziramo, službeno ćemo uspostaviti saradnju te ćemo moći iznositi više detalja, rekao je Halilčević

Wizz Air zatvara svoju bazu u Tuzli. Ex Yu Aviation

H. J. I.

11.9.2023

Tuzlanski aerodrom saopćtio je da je u završnoj fazi pregovora s prevoznikom koji će zamijeniti Wizz Air, koji će zatvoriti svoju bazu u gradu i ukinuti većinu svojih ruta ove sedmice. Nije u pitanju kompanija Ryanair, koja je prekinula svoje operacije iz Tuzle ranije ovog ljeta.

- U pregovorima smo s dva prevoznika. Jedan od njih spreman je započeti s radom ovog novembra. Uvjereni smo da će to biti adekvatna zamjena. Aviokompanija bi za početak imala jedan avion baziran u našem aerodromu, što bi joj omogućilo preuzimanje dijela putničkog potencijala koji će ostati neiskorišten nakon smanjenja operacija Wizz Aira - rekao je generalni direktor Aerodroma Tuzla Dževad Halilčević, prenosi Ex-Yu aviation.

Razgovori još traju

Halilčević je napomenuo da razgovori još traju.

- Još traju opsežni pregovori i nakon što sve finaliziramo, službeno ćemo uspostaviti saradnju te ćemo moći iznositi više detalja - kaže on.

Prošlog mjeseca, hrvatski stručnjak ACMI Trade Air potvrdio je da je u pregovorima s Aerodromom Tuzla o stacioniranju jednog od svojih aviona iz porodice Airbus A320 u gradu. Trade Air je spreman dati svoje avione na wet leasing tuzlanskom aerodromu, dok bi potonja morala planirati rute i prodaju. Wet-lease uključuje avionsku firmu koja ustupa svoj avion, posadu, održavanje i osiguranje drugom subjektu. Nejasno je je li Halilčević u ovom slučaju mislio na Trade Air.

Tokom posljednjeg punog mjeseca rada Wizz Airove baze u Tuzli ovog avgusta, aerodrom je primio rekordnih 70.088 putnika, što predstavlja povećanje od 36,3 posto u odnosu na prošlu godinu i pet posto više u odnosu na prethodni rekord u avgustu tokom predpandemije 2019. Od januara do avgusta, Tuzlanski aerodrom opslužio je 503.644 putnika.

Porast od 101,6 posto

Brojka predstavlja porast od 101,6 posto u odnosu na isti period prošle godine i rast od 48,7 posto u odnosu na 2019.

- Nastavljamo s njima (Wizz Airom) razgovore, ali nikakav konkretan dogovor nije postignut. Žao nam je zbog ovakvog razvoja događaja jer je Wizz Air bio izuzetno važan našim putnicima - zaključio je Halilčević.

Niskobudžetni prevoznik je jedini avioprevoznik koji leti u Tuzlu na redovnoj osnovi. Do kraja sedmice održavat će samo tri rute izvan grada, dok će njegova dva aviona biti premještena na drugu lokaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.