IMPRESIVAN UDIO

Miodrag Kostić postaje najveći akcionar Addiko Banke AG sa udjelom od 9,99%

Vlasnik MK Group, jedan od najbogatijih građana Srbije, ulazi u svijet financija sa impresivnim ulaganjem u Addiko Banku AG

Miodrag Kostić. MK Group

N. Č.

17.9.2023

Prvi čovjek MK Group, Miodrag Kostić, nedavno je ostvario značajan korak u svijetu finansijskih investicija postajući najveći akcionar Addiko Banke AG, austrijske financijske institucije koja posluje na šest tržišta jugoistočne Evrope. Prema izvještaju Bloomberg Adria, Kostić je postao vlasnik 1.947.901 akcije, čime je stekao impresivan udio od 9,99% u vlasništvu Addiko Bank AG, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na čak 25,13 miliona eura.

Ova značajna akvizicija Miodraga Kostića u Addiko Banci uslijedila je nakon kupovine više od 1,1 milion akcija na početku ove godine. Sada se ističe kao najveći akcionar banke među javno dostupnim izlistanim dionicama, koje čine značajan udio od 79% ukupnog broja. Kostić tako nadmašuje druge poznate investitore poput DDM Holding AG, European Bank for Reconstruction, Wellington Management Group, Daniel Jelitzka, Winegg Realitaeten GmbH i Credit Suisse.

U istom kontekstu, portal Indikator.ba izvještava da Addiko Bank AG iz Austrije ima ambicije za preuzimanje Addiko Bank d.d. Sarajevo. Addiko Bank AG već posjeduje impozantan udio od 99,9985% u sarajevskoj podružnici, što je rezultat posjedovanja 532.492 dionica. Ponuda za preuzimanje planira se odnositi na preostale osam dionica, koje su trenutno u vlasništvu nekoliko drugih preduzeća.

Ovaj potez Miodraga Kostića i njegova uloga kao najvećeg akcionara Addiko Banke AG zasigurno će privući pažnju finansijske zajednice, te obećava interesantne razvoje u svijetu bankarstva i investicija u regiji jugoistočne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.