"AVAZ" NA LICU MJESTA

Tuzlanski kanton želi biti nosilac aktivnosti umrežavanja svih turističkih dobara u BiH

U TK su svjesni kako je neophodno ulaganje u infrastrukturu te razvijanje javno-privatnog partnerstva u turizmu

Sa današnje prezentacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
A. Bešić

5.12.2023

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona u saradnji sa USAID-om danas je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličilo prezentaciju projekta za profesionalno umrežavanje "Turizam povezuje".

Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović je zaželio dobrodošlicu gostima, kako je rekao, u kanton gdje je rođen prvi bosanski kralj.

Vidljivi na mapi svijeta

- Tuzlanski kanton želi biti nosilac aktivnosti umrežavanja svih turističkih dobara u TK i cijeloj BiH. Cilj nam je da budemo vidljivi na mapi svijeta, da budemo konkuretni i da se povežemo s regionom - rekao je Bećirović.

Nakon Sarajeva, Banja Luke i Mostara, i u Tuzli su okupljeni ključni akteri u turističkom sektoru kako bi razmijenili ideje, istražili mogućnosti saradnje i stvorili nova uspješna partnerstva.

- Razgovarat ćemo o inicijativama koje podržava USAID Turizam, poput sticanja prestižnog tedQual certifikata Svjetske turističke organizacije UN-a od strane Univerziteta u Tuzli. Predstavićemo i neke od naših inicijativa za naredni period, uključujući implementaciju modela Hub and Spokes (model primarnih i sekundarnih destinacija) na području Tuzle, te dalju podršku Međunarodnom aerodromu Tuzla u uspostavljanju novih linija - rekao je direktor projekta USAID turizma Feđa Begović.

U TK su svjesni kako je neophodno ulaganje u infrastrukturu te razvijanje javno-privatnog partnerstva u turizmu.

Turistička mikrodestinacija

- Ovakav vid umrežavanja je ključan za uspjeh turizma Bosne i Hercegovine iz perspektive globalnog svjetskog turističkog tržišta. Cijela BiH, pa i region je jedna turistička mikrodestinacija i neophodno je da sarađujemo i uvezujemo. Zahvaljujem se USAID projektu održivog turizma koji nas je danas okupio ovdje - kazala je pomoćnica ministra za turizam i trgovinu TK Dželmina Huremović.

Na kraju je uručen certifikat gradonačelniku Srebrenika Adnanu Bijeliću povodom uvrštavanja Starog grada Srebrenika na listu najljepših sela.

- Želimo da Srebrenik bude na turističkim mapama kako TK i BiH. Samo naše apliciranje da Stari Grad Srebrenik bude proglašen za jedno od najljepših sela u BiH je naša intencija da koristimo potencijale - kazao je gradonačelnik Bijelić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.