REDOVNA SJEDNICA

Utvrđen Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti u Tuzlanskom kantonu

Ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić rekao je kako su ovo prve izmjena zakona nakon 22 godine

Sa današnje sjednice. Fena

FENA

18.7.2023

Na redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona utvrđen je Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić rekao je kako su ovo prve izmjena zakona nakon 22 godine.

Trenutni zakon prevaziđen

- Trenutno važeći zakon, koji uređuje oblast muzejske djelatnosti je prevaziđen, ne uređuje brojna pitanja koja su od značaja za rad muzeja i za primjenu dobre prakse iz svjetske muzeologije. Također, važeći zakon nije usklađen s tehničko-tehnološkim razvojem, a imajući u vidu proces digitalizacije muzejske građe i dokumentacije, te niz strukovnih i tehnoloških promjena u obavljanju muzejske djelatnosti, proizašla je potreba za uvođenjem novih zakonskih odredbi u ovu oblast. Kao rezultat trenutnog stanja Muzej istočne Bosne, kao matični muzej Tuzlanskog kantona, marginaliziran je i doveden u vrlo teško stanje - istakao je ministar Gazdić.

Novim zakonom nastoje se sistemski urediti pitanja u vezi s prikupljanjem muzejske građe kao pokretnih kulturnih dobara, pitanja čuvanja i zaštite, kao i druga pitanja u vezi s radom muzeja, a sve s ciljem zaštite i trajnog očuvanja pokretne nematerijalne kulturne baštine Tuzlanskog kantona.

Poboljšanje uslova

Također, unapređuje se rad muzeja i poboljšavaju uslovi za njihove aktivnosti. Reguliše se i matična muzejska djelatnost i uređuju stručna muzejska zvanja, omogućava se muzejskim stručnjacima da se punim kapacitetom posvete zaštiti muzejskog materijala za koji su nadležni.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku o odobravanju finansijskih sredstava, korisnicima, iznosima i namjeni finansijskih sredstava u okviru Javnog poziva za odabir korisnika sredstava s pozicije "Podrška u oblasti kulture" u 2023. godini. Ovim programom bit će podržano održavanje ukupno 68 kulturnih manifestacija u Tuzlanskom kantonu, sa ukupno 146.300 KM.

Također za, sufinansiranje 11 programa/projekata izdavačke djelatnosti odobreno je ukupno 25.700 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.