IZNUDE I PRIJETNJE

Velika akcija FUP-a na području Tuzle: Uhapšene tri osobe

Postupajući po naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle

U akciji "Live" su uhapšene tri osobe. FUP

H. J. I.

24.4.2023

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas provode operativnu akciju kodnog naziva "Live" na području spomenutog kantona, a u vezi s dokumentovanjem lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela "Iznuda" iz člana 295. i "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. KZ FBiH.

Značajnu podršku prilikom ovih aktivnosti pružaju policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona, kako u ljudskim, tako i u materijalno tehničkim resursima.

Uhapšene tri osobe

Prilikom realizacije operativne akcije, službenici Kantonalnog poreskog ureda Tuzla poduzeli su aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na određene objekte, a koji su u vlasništvu osumnjičenih lica.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Tuzli, slobode su lišena tri lica inicijala R.J., S.M. i A.H., dok je za dva lica DŽ.M. i P.J. raspisana operativna potjernica. Postupajući po naredbi nadležnog suda, vrše se pretresi objekata na pet lokacija na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, a do sada je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, automatska puška i pištolj, koji su korišteni za prijetnje, potom mobilni telefonski aparati i sim kartice, dokumentacija, skupocjeno vozilo i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Naime, osumnjičeni su od kraja 2022. godine poduzimali aktivnosti na iznuđivanju određenih suma novca, te upućivali ozbiljne prijetnje po život i tijelo prema licima F.F., Š.S. i A.F., kao i članovima njihovih porodica.

Od ranije poznati policiji

Osumnjičena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim institucijma po vršenju različitih vrsta krivičnih djela, kako na području Bosne i Hercegovine, tako i na području zemalja Evropske unije, od čega su stekli veliku materijalnu korist, kao i nekretnine na području Tuzlanskog kantona, te su  više puta pravosnažno osuđeni, a pojedini su bili i na izdržavanju zatvorske kazne.

Navedena lica će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.