AVAZ ISTRAŽIO

Priča koja traje 23 godine: Ni kraja ni konca sa obnovom hotela "Ruža" u Mostaru

Vršit ćemo pritisak, jer je krajnje vrijeme da se to završi, kaže Kordić

Hotel "Ruža": Privatiziran 2001. godine. Avaz

Meliha Smajkic

4.2.2024

Gradske vlasti Mostara odlučile su, izgleda, ozbiljno izvršiti pritisak na iznalaženje rješenja u vezi sa obnovom hotela „Ruža“ na ulazu u staru gradsku jezgru, a koja se, praktično, pretvorila u višedecenijsku trakavicu.

- Da se razumijemo, mi tu nemamo neke ovlasti, cijela priča se svodi na relaciju privatni investitor i kantonalne vlasti, ali smo jako zainteresirani da se to, napokon, okonča, budući da se nalazi na samom ulazu u Stari grad u Mostaru. Stoga, vršit ćemo pritisak, jer, krajnje je vrijeme da se to više završi - kratko je za „Avaz“ rekao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Raskid ugovora

Zanimljivo je da se u posljednje vrijeme sve više špekulira o tome da su brojni investitori i privatni poduzetnici zainteresirani za kupovinu „Ruže“, za koju je prije osam godina najavljeno da će biti dio prestižnog hotelskog lanca „Marriott“ te se, navodno, vrše određeni pritisci na Agenciju za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona za raskid ugovora.

Inače, investitor, Emir Kečo već pet godina pokušava isposlovati novi aneks na osnovni ugovor, čime bi hotel, navodno, konačno stavio u funkciju.

Međutim, iz Kantonalne vlade HNK, bez čijeg odobrenja Agencija za privatizaciju HNK ne može potpisati aneks ugovora, ne daju za to „zeleno svjetlo“.

Iz Vlade HNK su svojevremeno u vezi tog dodatka na ugovor zatražili da investitor dostavi revizorski izvještaj sa stvarnim ulaganjima koji treba biti urađen u skladu s propisima i standardima.

Uložena 72 miliona KM

Hotel „Ruža“ je privatiziran 2001.godine, a osnovni ugovor je do sada „pretrpio“ 10 aneksa. Posljednjom revizijom Agencije konstatirano je da je završeno nešto više od 90 posto radova te da su u obnovu uložena 72 miliona KM. Glavni problem za konačnu obnovu i stavljanje u funkciju hotela je, prema posljednjim informacijama, nedostatak novca. Navodno, za potpuni dovršetak ovog hotela neophodno je 15 miliona KM. Međutim, osim toga sporna je i činjenica da investitor nije dobio neophodna odobrenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Objekt hotela „Ruža“ znatno je veći od prijeratnog, koji je bio jedan od simbola Mostara. Novi se prostire na, čak, 32.000 kvadratnih metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.