PODACI DESTATISA

Robne kuće u Njemačkoj masovno propadaju: Šta im je presudilo

Pad prodaje pratio je i pad broja zaposlenih u robnim kućama u razdoblju od dva desetljeća, pa je u 2023. bilo za petinu manje zaposlenika nego 2003.

Tržni centar u Njemačkoj. Facebook

E. Ć.

11.3.2024

Njemačke robne kuće su u 2023. godini imale za 34,8 posto manju prodaju nego prije 20 godina, pokazali su podaci Njemačkog zavoda za statistiku (Destatis). 

Za razliku od robnih kuća, u maloprodaji je drugačiji trend. Naime, u istom razdoblju prodaja u stacioniranoj maloprodaji porasla je za 11,3 posto. U online maloprodaji je dostignut rast od čak 170 posto.

Pogrešna procjena

Činilo se kao da poslovanje u robnim kućama nakon pandemije doživljava neku vrstu procvata. U 2022. velike robne kuće zabilježile su rast prodaje od 13,1 posto u odnosu na godinu ranije. No samo godinu kasnije prodaja je ponovno pala za 3,9 posto, prenosi tportal.hr.

Pad prodaje pratio je i pad broja zaposlenih u robnim kućama u razdoblju od dva desetljeća, pa je u 2023. bilo za petinu manje zaposlenika nego u 2003. S druge strane, posljednjih godina zaposlenost u robnim kućama raste – 2022. porasla je za četiri posto, pa onda još za 5,2 posto u 2023.

Dug niz godina robne kuće su u središtima njemačkih gradova bile jedna od glavnih atrakcija među kupcima. No u sektoru maloprodaje jedino je uz njih maloprodaja knjiga u posljednja dva desetljeća zabilježila slične gubitke (pad prodaje za 44 posto).

Međutim maloprodaja odjeće rasla je za 4,6 posto, igračaka za šest posto, a satova i nakita 9,1 posto.

Najpoznatiji idu u stečaj

Maloprodaja obuće i kožne galanterije u 20 godina povećala je prodaju za 40,5 posto, a trgovine koje prodaju elektroniku prodale su čak 175,7 posto više.

Vjerojatno najpoznatiji njemački lanac robnih kuća, Galeria Karstadt Kaufhof u januaru je podnijela zahtjev za stečajem, ukazujući na propast vlasnika, austrijske nekretninske grupe Signa, u uvjetima širenja krize na europskom tržištu nekretnina.

Stečaj vlasnika uzdrmao je njemački lanac robnih kuća jer više nije mogao računati na najavljenih 200 miliona eura ulaganja, stoga je objavljen stečaj treći put u posljednjih nekoliko godina. U 2020. uteg im je bila pandemija, a u 2022. inflacija i skok troškova energije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.