BIZNIS

Zapaljiva politička retorika i govor mržnje štete imidžu BiH i investicijskoj klimi

Istraživanja i razgovori sa stranim investitorima u Bosni i Hercegovini pokazuju višestruki utjecaj zapaljive retorike

Prezentacija izvještaja. Fena

FENA

4.6.2024

Zapaljiva politička retorika i govor mržnje veoma šteti imidžu Bosne i Hercegovine i udaljava je od europskih vrijednosti, rečeno je na prezentaciji analitičkog izvještaja o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke koji su danas u Sarajevu organizirali Westminster fondacija za demokratiju i britanska ambasada u BiH.

Istraživanja i razgovori sa stranim investitorima u Bosni i Hercegovini pokazuju višestruki utjecaj zapaljive retorike i političke nestabilnosti na investicijsku klimu.

Profesorica emeritus na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azra Hadžiahmetović kazala je da zapaljiva politička retorika i govor mržnje smanjuju ukupnu ekonomsku aktivnost, posebno utičući na domaće i strane investicije.

- Kako se zapaljiva politička retorika intenzivirala posljednje dvije do tri godine, imali smo i direktnu obustavu i najave povlačenja investicija te odustajanje od reinvestiranja – dodala je.

Hadžiahmetović tvrdi da je svaka retorika takve vrste, posebno najave secesionizma, poruka stranim investitorima da odaberu drugu destinaciju.

- I zato BiH za razliku od drugih zemlja ima najsporiji ekonomski rast, najvišu nezaposlenost te povećanje depopulacije, posebno u onim sredinama gdje je zapaljiva politička retorika naglašena – kazala je Hadžiahmetović i dodala da je BiH zbog toga plaćala najveću cijenu inflacije u regiji te da se trenutno suočava sa fiskalnom nestabilnošću.

Rijad Kovač sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu kazao je da zapaljiva politička retorika i nestabilnost doprinose lošem planiranju, manjem investiranju, prijenosu tehnologije i na još mnogo toga, što u konačnici utiče na visine plaća i penzija.

Tvrdi da domaći i strani investitori ne gledaju blagonaklono na BiH, a posebno strani koji nisu u BiH, dok su oni koji su već u BiH bolje shvataju situaciju, ali nisu nikad sigurni da li će retorika rezultirati stvarnim akcijama.

Dodao je da su u izvještaju komparirali BiH sa zemljama okruženja te zaključili da BiH jako zaostaje u investicijama.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly kazao je da mediji imaju ključnu ulogu u izlječenju BiH od govora mržnje i retorike podjela.

- Vlada UK je predana pružanju podrške BiH na njenom putu ka ekonomskoj sigurnosti i integracijama u euroatlantske strukture. Stabilno političko okruženje i rastuća ekonomija kojom se odgovorno upravlja su krucijalni za postizanje ovog cilja - kazao je ambasador.

Dodao je da takvim aktivnostima žele pomoći smanjenju retorike podjela i govora mržnje u BiH te da istraživanje ukazuje da zapaljiva retorika doprinosi ne samo političkoj nestabilnosti, već ima negativan utjecaj na ekonomiju.

U okviru prezentacije održana je i panel diskusija pod nazivom „Politička odgovornost u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta“ na kojoj su diskutovali ministar trgovine Federacije BiH Amir Hasičević, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora BiH Sanja Miovčić, šefica odjela za bilateralne trgovinske odnose u MVTEO BiH Samira Sulejmanović te osnivačica i izvršna direktorica Bizbook Erna Šošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.