ENERGETSKI SEKTOR

Siemens planira da proizvede najveću turbinu na vjetar: Moći će proizvesti oko 21 megavat snage

Planirana jedinica bi bila oko 40 posto snažnija od trenutne najveće turbine u posjedu kompanije

Njemačka firma ima za cilj da instalira ofšor vjetrogenerator. Siemens

Z. K.

12.6.2024

Kompanija Siemens Energy planira da proizvede najveću turbinu na vjetar, potencijalno do kraja decenije, u nastojanjima da zadrži lidersku poziciju u jednom od najbrže rastućih energetskih sektora.

Najveća turbina

Njemačka firma ima za cilj da instalira ofšor vjetrogenerator koji može da proizvede oko 21 megavat snage, nadjačavajući najveće slične mehanizme koje nude kineski konkurenti, piše Bloomberg.

Planirana jedinica bi bila oko 40 posto snažnija od trenutne najveće turbine u posjedu kompanije, koja ima lopatice duge 115 metara. Ovaj potez bi mogao da ponovo pokrene trku među zapadnim kompanijama, pauziranu jer se industrija suočila sa velikim gubicima posljednjih godina.

Poslovna jedinica za energiju vjetra kompanije Siemens Energy bila je u previranju zbog uskih grla u lancu snabdijevanja, rastućih troškova i problema sa kvalitetom. Uprkos gubicima, Siemens Energy zadržao je ulogu najvećeg dobavljača turbina za vjetroelektrane na morima.

Prošle godine, Evropska unija je odobrila 30 miliona eura kompaniji Siemens Gamesa da testira, kako je saopšteno, "najmoćniji prototip vjetroturbine na svijetu" u postrojenju u Osterildu u Danskoj.

Kompanija se također suočava sa sve većom konkurencijom svog glavnog rivala, danske Vestas Wind Systems, koja je povećala fokus na ofšor tržište.

Novi modeli

Dok su kompanije ranije žurile da objave nove modele što je prije moguće, Siemens Energy i njegovi konkurenti su usporili proizvodnju u pokušaju da izvuku što više profita od postojećih verzija. Velika nova turbina bi signalizirala da Siemens Energy osjeća promjenu na tržištu.

U prošlosti, povećanje veličine turbine pomagalo je da se umanji cijena energije koju proizvodi vjetropark. Ali nedavni problemi sa kvalitetom i pouzdanošću u industriji mogli bi da testiraju apetit kupaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.