CRNA HRONIKA

Divljao ulicama bez vozačke, oduzeli mu luksuznog Golfa

Saobraćajci imaju recept za smirivanje “paklenih” vozača

Dž. BULBUL

22.7.2014

 

Pripadnici Jedinice za saobraćaj Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 19. jula ove godine u 21.50 sati u ulici Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo, zaustavili su i kontrolirali neregistrirano vozilo VW Golf A6 (A94-K-555), kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao F. E. iz Sarajeva.

Vozilo deponirano

Izvršenim uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je vozač Golfa višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

U 51 slučaju F. E. je sankcioniran, od čega je u 43 slučaja počinio prekršaje, i to upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i prolazak kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla.

 

Motocikl koji je oduzet od Hebibovića

 

S obzirom na to da se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja jer je F. E. nastavio s vršenjem najtežih oblika prekršaja iz oblasti ovog zakona na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od F. E. je privremeno oduzeto vozilo i deponirano do okončanja prekršajnog postupka.

Isti slučaj zabilježen je 16. jula ove godine u 22.10 sati kada su pripadnici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u ulici Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo, zaustavili i kontrolirali neregistrirani motocikl Honda, kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao Dženan Hebibović iz Sarajeva.

Višestruki povratnik

Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je Hebibović višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz ZOOBS-a na putevima u BiH.

On je u 82 slučaja sankcioniran, od čega je u 17 slučajeva počinio prekršaje jer je motociklom upravljao bez položenog vozačkog ispita, nedozvoljeno pretjecanje, prekoračenje brzine, prolazak kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla i učestvovanje u saobraćaju neregistriranim vozilom.

S obzirom na to da se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja, jer je Hebibović nastavio činiti najteže oblike prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od njega je privremeno oduzet motocikl koji je deponiran u Jedinici za saobraćaj do okončanja prekršajnog postupka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.