Divljao ulicama bez vozačke, oduzeli mu luksuznog Golfa

Saobraćajci imaju recept za smirivanje “paklenih” vozača

Dž. BULBUL
22.07.2014 22:48

 

Pripadnici Jedinice za saobraćaj Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 19. jula ove godine u 21.50 sati u ulici Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo, zaustavili su i kontrolirali neregistrirano vozilo VW Golf A6 (A94-K-555), kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao F. E. iz Sarajeva.

Vozilo deponirano

Izvršenim uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je vozač Golfa višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

U 51 slučaju F. E. je sankcioniran, od čega je u 43 slučaja počinio prekršaje, i to upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i prolazak kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla.

 

Motocikl koji je oduzet od Hebibovića

 

S obzirom na to da se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja jer je F. E. nastavio s vršenjem najtežih oblika prekršaja iz oblasti ovog zakona na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od F. E. je privremeno oduzeto vozilo i deponirano do okončanja prekršajnog postupka.

Isti slučaj zabilježen je 16. jula ove godine u 22.10 sati kada su pripadnici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u ulici Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo, zaustavili i kontrolirali neregistrirani motocikl Honda, kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao Dženan Hebibović iz Sarajeva.

Višestruki povratnik

Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je Hebibović višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz ZOOBS-a na putevima u BiH.

On je u 82 slučaja sankcioniran, od čega je u 17 slučajeva počinio prekršaje jer je motociklom upravljao bez položenog vozačkog ispita, nedozvoljeno pretjecanje, prekoračenje brzine, prolazak kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla i učestvovanje u saobraćaju neregistriranim vozilom.

S obzirom na to da se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja, jer je Hebibović nastavio činiti najteže oblike prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od njega je privremeno oduzet motocikl koji je deponiran u Jedinici za saobraćaj do okončanja prekršajnog postupka.


NA VRH