CRNA HRONIKA

Naušnicu ubijene starice htjela sakriti u ćeliji

Sanela Bešić pokušala zloupotrijebiti advokaticu

Am. KOVAČ

30.7.2014

 

Sanela Bešić (28) iz Sarajeva i Bernjamin Kubat (32) iz Zenice, koji su uhapšeni 16. maja ove godine zbog sumnje da su dva dana ranije svirepo ubili 85-godišnju Nasihu Aljiljaj u njenom stanu u sarajevskom naselju Alipašino Polje, još se nalaze u pritvoru i očekuje se da bi optužnica protiv njih uskoro mogla biti podignuta.

Odbila zahtjev

No, kako "Avaz" saznaje, prije nekoliko dana Bešić je dodijeljen drugi advokat zbog incidenta koji je izazvala.

 

Kubatovo privođenje: Svaljivao nedjelo na partnericu

 

Naime, nakon hapšenja Bešić je zastupala advokatica Indira Karahodžić. Mjesec i po nakon što je 28-godišnjakinji određen pritvor, kako "Avaz" saznaje, njen nevjenčani suprug Feđa Kurtović je došao kod advokatice i donio jednu naušnicu te kazao da je to Sanelina naušnica i da je tražila da joj se to donese u pritvor. Zamolio je advokaticu da tu naušnicu odnese njegovoj supruzi u pritvor jer je to ona tražila.

Karahodžić nije htjela naušnicu odnijeti jer zakonom nije dozvoljeno unošenje predmeta u pritvor, ali je, kako saznajemo, pitala Sanelu o tome.

 

Žrtva ih prepoznala
Rasvjetljavajući ubistvo, sarajevski policajci došli su do saznanja da su Bešić i Kubat 30. aprila ove godine izvršili razbojništvo i nad G. S. u sarajevskoj ulici Augusta Brauna. Žrtva razbojništva prepoznala ih je u policiji te će ovom dvojcu optužnicom, najvjerovatnije, biti stavljeno i ovo razbojništvo na teret.

 

Sanela je tvrdila da je naušnica njena i zahtijevala da joj se donese. Tada je advokatici postalo sumnjivo i o svemu je obavijestila Tužilaštvo i Sud.

- Tačno je da sam iz određenih razloga tražila od Suda da me razriješe. Moj zahtjev je prihvaćen i Bešić je dodijeljen drugi advokat. No, više informacija, s obzirom na to da sam ranije ipak zastupala Bešić, ne mogu vam kazati jer ne bi bilo profesionalno - kazala je Karahodžić.

No, izvor "Avaza" blizak istrazi kaže da su Bešić ili, pak, njen nevjenčani suprug vjerovatno pretpostavljali da će dokaz najbolje biti skriven u pritvorskoj ćeliji i da se niko neće sjetiti tražiti tamo.

Naušnica je predata Tužilaštvu KS i, kako saznajemo, utvrđuje se je li pripadala ubijenoj starici.

Vezali je maramom

Podsjećamo, tokom saslušanja u Tužilaštvu u policiji Bešić je priznala da je u dogovoru s Kubatom otišla do staricinog stana s namjerom da je opljačkaju.

Ubice su nesretnoj starici pozvonile, a kada im je otvorila vrata, oni su provalili unutra te su je savladali i vezali, a preko nosa i usta su joj vezali maramu, zbog čega se ugušila.

Kako nezvanično saznajemo, Kubat se tokom policijskog isljeđivanja ograđivao od namjere da ubije staricu te je istražiteljima kazao da ju je Bešić ubila, dok je Bešić ubistvo svaljivala na Kubata.

Aljiljaj je pronašla komšinica koja je krenula da joj odnese večeru. Vrata stana bila su poluotvorena pa ju je pozvala nekoliko puta. Nakon što se nije javila, ušla je u stan, gdje je zatekla ispreturane stvari, a u jednoj od soba i tijelo Nasihe, koja je potrbuške ležala pored kreveta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.