CRNA HRONIKA

U Vogošći pronađena mina u obliku hemijske olovke

U naselju Gora

E. MURAČEVIĆ

14.8.2014


Danas je u vogošćanskom naselju Gora, deminerski  tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji u sklopu projekta "Gora-Dužice" izvodi radove na čišćenju 75.263 kvadratnih metara  rizične površine zagađene  minama  i drugim neeksplodiranim ubojnim  sredstvima zaostalim iza minulog  odbramberno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini  od 1992.do 1995.godine, uočio improvizovanu minu iznenađenja urađenu u obliku hemijske olovke.

 

Po riječima Muhameda Ćurovca, vođe deminerskog tima Oružanih snaga BiH ovo je prvi put da demineri, ne samo na području ove općine već cijelog Kantona Sarajevo, naiđu na ovakvu vrstu opasnih ubojnih sredstava.

 

 

- Do sada smo se, prilikom izvođenja deminerskih radova, suočavalio sa  pronalaskom različitih vrsta, improvizovanih, minsko-eksplozivnih naprava, ali ovakvu minu nismo do sada nigdje vidjeli,kaže Muhamed Ćurovac.

 

Ćurovac je pozvao građane koji žive u blizini deminerskog  radilišta  na maksimalnu opreznost prilikom kretanja u ovom kraju.

 

- Uoliko uoče bilo kakav sumnjivi predmet da obavijeste  njihove stručne timove koji će utvrditi o čemu se radi te, ukoliko se bude radilo o eksplozivnoj napravi, istu bezbjedno ukloniti i odnijeti na uništavanje", rekao je Ćurovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.