CRNA HRONIKA

Vesna Domuz: Sve bih dala da nam vrate Čedine stvari

Građani ogorčeni zbog provale u stan porodice legendarnog komandanta

R. BALIĆ

10.9.2014

Građani Hadžića najoštrije osuđuju provalu u stan porodice Domuz iz kojeg su odnesene sve lične stvari Čedomira Bate Domuza, heroja Hadžića i BiH, nosioca najviših ratnih priznanja. Vesna Domuz, Čedina supruga, ističe da ovo nije prvi put da je provaljeno u stan u kojem su tražene Čedine stvari.

Drage uspomene

- Prije 14 godina iz kuće u Binježevu, također na području općine Hadžići, u kojoj je Čedo rođen, lopovi su odnijeli njegov službeni pištolj. Za nas je to draga uspomena, koja nema cijenu. Kao i njegov lančić, sat, prstenje i druge stvari koji su sada ukradeni. I danas bismo dali sve što imamo da nam se to vrati. A odnijeli su nam sve drage uspomene. Nije nam jasno zašto je nekome toliko stalo do njegovih stvari. Zašto hoće da nam nanose bol? I sada tvrdim da je sve to namjerno, planski odrađeno. Samo ne znamo zašto i ko su ti lopovi. Nadam se da će ih policija pronaći - kroz suze govori Vesna.

Mujo Ibrica, ratni načelnik policije općine Hadžići, kaže da je dobro poznavao Čedu Domuza, da mu je poznato koliko se borio da policija tada ostane jedinstvena.

domuzcicidomuzcici

- Kada se spomene Čedo Bato Domuz, trebamo svi ustati. Isto tako i kada je u pitanju njegova porodica. On je heroj Hadžića, BiH, čovjek koji je od prvog dana stao na branik slobode. Poznato mi je koliko je ljudi za njim krenulo na Igman, koliko ih je motivirao, šta je sve značio u odbrani ove legendarne planine, Hadžića i BiH. Policija je u to vrijeme bila jedina organizirana snaga koja se suprotstavila agresoru. Mislili su da će s tolikom silom i tehnikom lako osvojiti i taj prostor i tako stvoriti potpun obruč oko Sarajeva. Srećom, zahvaljujući Čedi i još nekim ljudima iz policije koji su prvi izašli na ovu planinu, to se nije ostvarilo. Njegove stvari jedino su što je sada ostalo od tog velikog heroja, hrabrog komandanta. Sada da to neko ukrade. Nemam riječi da iskažem sav gnjev i osudu - kaže Ibrica.

Zifet Dželko Piđ, predsjednik Udruženja “Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka” općine Hadžići, izrazio je nadu u to da će policija uhvatiti lopove.
 
Uhvatiti lopove

- Lopovi moraju biti rigorozno kažnjeni. Da više nikome ne padne na pamet da pomisli da krade porodice naših boraca, junake, velike heroje poput Čedomira Bate Domuza, gazija koji su svojim životima i dijelovima tijela branili i odbranili zemlju. Suvišno je govoriti o doprinosu Čedomira Bate Domuza, legendarnog komandanta. Njegovo ime bit će  ispisano zlatnim slovima. Ponosimo se što smo imali tako velikog borca, heroja, što je u našim redovima bilo pripadnika svih nacionalnosti - kaže Zifet Dželko Piđ.

Svi građani Hadžića ističu da se lopovi moraju uhvatiti i adekvatno sankcionirati. Taksista Sadik Čibo kaže:

- Vjerujem da će se to i dogoditi. Oni moraju biti uhvaćeni i kažnjeni. Čedo je naš heroj, ponos...

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jučer nismo mogli dobiti zvaničnu informaciju o tome šta je poduzeto na pronalasku osoba koje su provalile u stan porodice Domuz.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.