CRNA HRONIKA

Australcu u hostelu ukradeno 800 eura

SARAJEVO Turisti ponovo na udaru lopova

A. Ka.

13.9.2014

Turisti su ponovo na udaru lopova u Sarajevu. Nepoznati lopovi ušunjali su se u noći sa srijede na četvrtak u sobu hostela “Ljubičica” u Sarajevu, odakle su iz šorca Danijela Hofmana (Daniel Hoffman), državljanina Australije, uzeli 800 eura.

Oboje spavalo

Ovu informaciju za “Avaz” je jučer potvrdio Kenan Vranjkovina, zaposlenik Konzulata Australije u Sarajevu.

- Slučaj je prijavljen pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Prema izjavi oštećenog, on i njegova djevojka, inače državljanka Njemačke, spavali su u sobi. Nažalost, nisu zaključali vrata, što je lopov iskoristio. Interesantno je da su oni kazali da su u toku noći čuli da je neko ušao, ali su mislili da, ipak, griješe. Nažalost, da nisu pogriješili, shvatili su ujutro, kada je Danijel vidio da nema novca u šorcu. Sreća u nesreći je što im nisu ukradeni dokumenti i pasoši, što je ranije bio slučaj – rekao je Vranjkovina.

Naglasio je da ovakvi slučajevi štete našoj zemlji te da turistima šaljemo pogrešnu sliku o Sarajevu.

- Stanje je, zaista, alarmantno – dodao je Vranjkovina.

Vađenje pasoša

Podsjećamo, samo dan prije, dakle 9. septembra oko 9 sati, na meti još nepoznatih lopova u tramvaju GRAS-a broj 1, koji je saobraćao na relaciji Baščaršija – Željeznička stanica, našao se bračni par Filip Džon (Phillip John) i Gejlen Harper (Gaylene Harper).

Ukradena im je torbica sa dva pasoša, vozačkom dozvolom, 200 eura, 150 KM i pet kreditnih kartica.

- Nažalost, lopovi i torbica nisu pronađeni. Bračni par dobio je tranzitni list od Ambasade Velike Britanije te je otišao u Konzulat Australije u Zagrebu s obzirom na to da će tamo mnogo brže dobiti ekspresni pasoš – rekao je Vranjkovina.

 

Raniji slučajevi

 

Državljani Australije često su meta lopova u Sarajevu. Kako je “Avaz” već pisao, prošle godine, tačnije 19. avgusta 2013., neugodnosti su doživjeli Džordž Zekan (George) i njegova djevojka Kejt Kidvel (Kate Kidwell). Lopovi su im obili kamper kojim su putovali. Ostali su bez para i ličnih dokumenata, koji su poslije pronađeni.

Džejden Sends (Jaydan) opljačkan je 25. juna u tramvaju. Njemu je lopov, za kojeg se kasnije ispostavilo da je O. Z. (52) iz Sarajeva, ukrao torbu u kojoj su bile lične stvari. Torba je vraćena vlasniku. No, ovaj slučaj ostat će upamćen po tome što mu je lopov, nakon što nije našao vrijednosti, pocijepao pasoš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.