CRNA HRONIKA

Nožem šest puta izbo suprugu i traži blažu kaznu

Razmatrana žalba na presudu za ubistvo na stajalištu u Tuzli

Dž. BULBUL

6.10.2014

Pred Vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH održana je sjednica na kojoj je razmatrana žalba odbrane na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli od 19. maja ove godine kojom je Fehim Mustafić (63) osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva supruge Suade (52). Ubistvo se dogodilo na autobuskoj stanici kod Sportske dvorane „Mejdan" u Tuzli 23. decembra 2013. godine.

Rad u mrtvačnici

Protiv presude žalbu je uložio Mustafićev advokat Emin Halićević iz Tuzle, koji je predložio da se optuženome, koji je dovezen iz Kaznenopopravnog zavoda Tuzla, izrekne kazna zatvora u kraćem vremenskom trajanju od 12 godina.

- Posebno želim naglasiti da Sud nije cijenio samu ličnost optuženoga. Vještak neuropsihijatar je utvrdio da on ima paranoidni poremećaj ličnosti. Vještak je naveo karakteristike i uzroke takvog poremećaja. Takve osobe su sumnjičave, bolesno ljubomorne, osjetljive na odbijanje i ne praštaju. Vještak je konstatirao da to nije bolest, nego stanje koje se ne može liječiti - pojasnio je advokat Halićević.

ubistvo-kod-mejdana-1

Ubistvo se dogodilo naočigled brojnih prolaznika

On je dalje rekao da je njegov branjenik čitav radni vijek proveo u Javnom pogrebnom društvu, tačnije u mrtvačnici.

- Optuženi se svakodnevno susretao s mrtvim ljudima. Također je bio pomoćni radnik u obdukcijama. Sve je to ostavilo traga na njegovu ličnost. Predlažem da se žalba uvaži. Uostalom, optuženi je priznao krivično djelo. Mislim da bi se i s blažom kaznom opet postigla svrha kažnjavanja - kazao je advokat Halićević.

Naposljetku, optuženi Mustafić se obratio Sudskom vijeću i rekao da boluje od PTSP-a i dijabetesa, za što ima odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

- Ne znam ni sam kako je sve ispalo. I ja sam pao i vrištao. Nisam bio svjestan. Želim reći da sam radio na ekshumacijama u Podrinju, Tuzlanskoj kapiji, rudarskoj nesreći u Rudniku Dobrnja-Mramor. Ja sam tu ženu volio. Ne znam kako se to desilo. Imao sam probleme u braku. Veoma mi je žao što se to desilo - rekao je optuženi Mustafić.

Žrtva zanemarena

Federalna tužiteljica Nermina Mutevelić kazala je da tužilaštvo ostaje kod stava da žalbu odbrane treba odbiti. Ona smatra da su olakšavajuće okolnosti u ovom slučaju precijenjene.

- Činjenica da je optuženi otac četvero punoljetne djece, po meni, stvara diskriminatorski pristup iz prostog razloga što ima ljudi koji nemaju djecu ili ne mogu imati djece. Ta olakšavajuća okolnost je precijenjena. Također, okolnost da je optuženi star više od 60 godina je isto precijenjena, jer ispade da je on toliko star i nemoćan, a zadao je šest smrtonosnih uboda nožem svojoj supruzi, što znači da je u snazi i da je spreman učiniti takvo nešto. Žalba je neosnovana i predlažem da se kao takva odbije. On ne boluje od privremene ili trajne duševne bolesti niti od PTSP-a - pojasnila je federalna tužiteljica Mutevelić.

Advokat Halićević je na kraju sjednice rekao da optuženi, s obzirom na zdravstveno stanje, neće živ izaći iz zatvora.

Ovu konstataciju tužiteljica Mutevelić je prokomentirala riječima da je odbrana u potpunosti zanemarila žrtvu.

- Odakle pravo da se oduzme jedan život - završila je Mutevelić.

Prolaznici savladali Mustafića

Ubistvu je prethodila svađa supružnika, nakon čega je Fehim Suadi zadao nekoliko smrtonosnih uboda. Nakon počinjenog ubistva, Fehim je pokušao pobjeći s mjesta zločina, ali ga je u tome spriječila grupa muškaraca koji su čekali prijevoz na autobuskoj stanici. Sustigli su Mustafića, koji je počeo bježati, savladali ga i čuvali dok policija nije došla da ga uhapsi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.