CRNA HRONIKA

Braniteljica Savić ocijenila skandaloznim Čamparin zahtjev da Veljančića puste iz zatvora

Nastavljeno suđenje u predmetu „Lutka“

A. ALJIMI

16.10.2014

U Sudu BiH jučer je troje sudskih vještaka, po pozivu Tužilaštva BiH, prezentiralo nalaze i mišljenja u predmetu „Lutka“.

Otisci prstiju

Munib Dedović, vještak daktiloskopske struke, analizirao je otiske prstiju te je u nalazu naveo da su u Opel Omegi, koja je korištena u pljački 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo u Aleji Bosne srebrene, pronađena dva otiska Darka Eleza.

Otisci su pronađeni na vozilu i kutijici s municijom koja je bila unutra.  

Svoj nalaz i mišljenje Sudskom vijeću prezentirala je i Elmira Karahasanović, stručnjakinja za biološka i DNK vještačenja. Ona je analizirala 18 opušaka cigareta pronađenih u garaži u ulici Braće Mulić, koja pripada optuženom Muhamedu Ramiću.

tatjana-savic23

Advokatica Savić: Imunitet skandalozan

Karahasanović je kazala da se DNK Anđelka Veljančića, inače svjedoka optužbe pod imunitetom, apsolutno poklapa s DNK nađenim na 15 opušaka. Preostala tri poklapaju se s DNK profilom Seada Robovića (potpisao sporazum, osuđen na pet godina zatvora).

Vještak Rijad Konjhodžić pojasnio je u sudnici da je dobio zadatak da utvrdi poklapa li se DNK profil optuženog Anesa Kurbegovića s onim koji je izuzet s crne potkape iz vozila korištenog u pokušaju pljačke Nove banke. Konjhodžić je kazao da u ovom slučaju nije pronašao poklapanja DNK profila.

DNK profili

Međutim, Konjhodžiću je kasnije iz Beograda dostavljen nesporni DNK profil Milana Mitića, nakon čega je utvrdio da se poklapa s profilom s crne potkape. Konjhodžić je vještačio i u istrazi pljačke 2,2 miliona eura te je pojasnio da je na komadu hirurške rukavice nađene ispod vozačevog sjedišta i komadu trenirke pronašao Veljančićev DNK profil.

Inače, odbranama je konačno dostavljena odluka o dodjeli imuniteta Anđelku Veljančiću, koji je dobio 2013. godine. Tatjana Savić, braniteljica Davora Eleza, ocijenila je skandaloznim zahtjev Tužilaštva da se Veljančiću, koji robija 10 godina u KPZ-u Zenica, prekine izdržavanje zatvorske kazne. Ovaj zahtjev potpisao je tužilac Dubravko Čampara, koji jučer nije bio prisutan u sudnici.

Odbrane su zatražile od Suda da naloži Tužilaštvu da im dostave sve pogodnosti koje su Veljančiću obećane da bi zauzvrat svjedočio.    

Šta je ponudio Veljančić

Vlado Adamović, branilac Nermina Tahirovića, pojasnio je da je Veljančić imao dvostruki status, i to svjedoka i osumnjičenoga.

- Kaže se u odluci o imunitetu da će Veljančić lično osigurati istinite informacije, a kako će se to provjeriti? On, također, pristaje da mu se oduzme imovina. To je obaveza, on nema na šta tu pristajati! Također kažu da će on osigurati dokaze. Kakvi su to dokazi koje je on prikupio mimo Tužilaštva - pojasnio je Adamović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.