CRNA HRONIKA

Suad Džindo optužen za kriminal u Skenderiji!

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu

A. DUČIĆ

17.10.2014

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Suada Džinde bivšeg direktora “Centra Skenderija” koja ga tereti za privredni kriminal u ovom centru težak milion maraka. Krivična djela koja mu se stavljaju na teret počinjena su u periodu od 2007. do 2011. Godine.

Osim Džinde, koji je aktuelni direktor IP “Krivaja” Zavidovići, optužen je i Džemal Dragolj, uposlenik “Centra Skenderija”.

Prema navodima iz optužnice, Džindo se tereti za zloupotrebu položaja prilikom opremanja svog stana, što je išlo na teret ovog kantonalnog preduzeća. Također, optužnica ga tereti da je oštetio “Centar Skenderija” prilikom organiziranja predstave “Stanglers” u plesnoj dvorani ovog centra.

Optužen je i za kršenje zakona kod zaključivanja ugovora o djelu i o vršenju povremenih poslova ugostiteljstva u “Domu Mladih” sa M.K., inače direktorom društva ,,PROLUX“ d.o.o. Sarajevo

- Džindo je obavljajući funkciju generalnog direktora „Centar Skenderija“ i predsjednika Udruženja FK „Bosna Sarajevo“, iskoristio svoj službeni položaj te na teret proračuna privrednog subjekta „Centar Skenderija“ zaključivao Ugovore o djelu sa Udruženjem Fudbalski klub „Bosna Sarajevo“ čiji je bio predsjednik i članovima kluba – fudbalerima   A.B.,  E.Č.,  S.Č.,  N.Č.,  A.D.,  A.D.,  Dž.G.,  A.H.,  A.K., A.K. i  A.S., za izvršenje poslova i radnih zadataka, koji nisu predviđeni  Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni zakona o porezu na dohodak, oštetivši preduzeće za ukupni iznos  332.131 KM – stoji u optužnici Kantonalnog tužilaštva.

Također, on je, kako se navodi, iskoristio svoj službeni položaj koristeći debitnu karticu, za plaćanje obaveza, kupovine, reprezentacije, troškova noćenja i dr., a koji iznosi su plaćani od društva KJP „Centar Skenderija“ d.oo. Sarajevo, a propustio je pravdati finansijske račune i predavati ih.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.