CRNA HRONIKA

Otpremljena presuda kojom je bivšem komesaru MUP-a USK-a ukinuta 10-godišnja kazna

Sud BiH: Predmet Ramo Brkić i drugi

(M.M.)

7.11.2014

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu od 9. jula 2014. godine kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Rame Brkića izjavljene u odnosu na tačku 5. osuđujućeg dijela prvostepene presude, kojom je optuženi Ramo Brkić oglašen krivim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te je ona potvrđena.

Pri tome je od optuženog oduzeta protivpravno pribavljena imovinska koristi u iznosu od 2.500 KM, te je obavezan na plaćanje troškova krivičnog postupka koji se odnose na ovu tačku izreke. 
Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića, te je presuda Suda BiH od 18. decembra 2013. u tačkama od 1 do 5 ukinuta i u tom dijelu određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH. 

Prvostepenom presudom, Sud BiH je optuženom Rami Brkiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, optuženom Senadu Šabiću kaznu zatvora u trajanju 10 godina, a optuženom Satku Kekiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina. 

Od optuženog Rame Brkića i Senada Šabića oduzeta je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, kao i predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela. 

U odnosu na osuđujući dio presude Sud je obavezao optužene na plaćanje troškova krivičnog postupka. 

Optuženi Ramo Brkić je oslobođen optužbi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok je odbijena optužba za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Tužilaštvo BiH je izjavilo žalbu na presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da se pobijana presuda preinači, u dijelu izrečene kazne optuženom Rami Brkiću, te da mu se izrekne kazna zatvora u dužem trajanju od one izrečene pobijanom presudom. 

Branilac optuženog Rame Brkića i Senada Šabića, žalbe u odnosu na oba optužena je izjavio zbog bitnih povreda krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o kazni, s prijedlogom da se prvostepena presuda ukine i održi pretres u ovom predmetu. 

Branilac optuženog Satka Kekića žalbu je izjavio zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te odluke o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da se pobijana presuda ukine i održi novi pretres. 

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 9. jula 2014. na kojoj su Tužilaštvo i branioci ostali kod pismeno iznijetih žalbenih razloga i prijedloga. 

Apelaciono vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku. 

Sud je, također, donio rješenje kojim su produžene mjere zabrane u odnosu na optuženog Senada Šabića. 

Izrečene mjere mogu trajati dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, saopćeno je iz Suda BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.