CRNA HRONIKA

SLUČAJ TURKOVIĆ Tolić je molio Lakića da ga ne ubije, a onda sam čuo pucnjeve

Sead Dumanjić opisao likvidacije koje je izvršio Zikin čovjek

A. ALJIMI

29.11.2014

U Sudu BiH jučer se nastavilo suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića. Podsjećamo da je Turković prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine.

Lakija prenijelo

I jučer je nastavljena reprodukcija snimka iskaza svjedoka pokajnika Seada Dumanjića, koji je potpisao sporazum s Tužilaštvom BiH kojim je osuđen na pet godina zatvora. Dumanjić je svojim iskazom razjasnio kakve su prilike vladale u Turkovićevom klanu te razloge za likvidaciju Marija Tolića Tole i Vernera Ajdarija, a istražiteljima je pokazao i grobnicu na Ivan-sedlu u kojoj su bila zakopana njihova tijela.   

- Zika i ja smo kontaktirali s Tolom, jer je i on trebao učestvovati u likvidaciji Mithata Mekića Mikija. On ga je trebao zvati na Vlašić ili u Zenicu da ga mi tamo ubijemo. Tolu i Ajdarija je ubio Lakić u kući na Bistriku – kazao je Dumanjić u iskazu.

Dodao je da ga je Turković pozvao da dođe u stan na Ciglanama, gdje mu je tražio ključeve vikendice da tamo popriča s Tolićem.

- Kako je Mikijevo tijelo sahranjeno gore, mislio sam da će i Tolu tamo ubiti pa sam kazao da će moja porodica biti u vikendici – rekao je Dumanjić.

On je dalje tvrdio da mu je Turković rekao da od Edina Džihanića uzme kuću na Bistriku da bi se tamo sastali.

- Rekao sam Edinu da mi kuća treba radi derneka, a da se on i njegova djevojka Nermina Bostandžić odu provozati mojim autom. S njima je bio i Esmir Ferizović. Rajko Milovanović donio je ruksak, u kojem su bili oružje i rukavice. Nakon desetak minuta, u kuću su došli Laki, Zika i Tola. Tola je sjeo na kauč do mene, Zika s desne strane, a Laki je bio na fotelji. Pustili smo muziku i normalno razgovarali. Zika je odjednom s lijeve strane izvadio niklovani “tetejac” (Mekićev pištolj, koji je, nakon njegove likvidacije, Isljam Kalender poklonio Turkoviću, op. a.) i stavio ga do Tole. Tola se nasmijao, ustao i počeo grliti i ljubiti Ziku, govoreći mu: “Oko, je l’ ga to više nema?” – otkrio je Dumanjić.

Dodao je da su porodica i uži krug prijatelja tražili Mekića, koji je bio ubijen.

- Tolić je zvao telefonom i pokušavao nabaviti kokain, a u kuhinji je bilo desetak piva pa sam im donosio da piju. Zika je s osmijehom pričao o betonskom grobu u Kaknju (Tolić i Mekić su, prema Kalenderovom iskazu, htjeli tu sahraniti Turkovića nakon što ga ubiju, op. a.). I Tola se na to smješkao. Laki je odjednom skočio s fotelje i prislonio Toli pištolj na potiljak. Izvadio mu je mali pištolj iz džepa. Rekao mu je: “Je l’ to hoćeš pištolj da izvučeš?”, a Tola mu je odgovorio: “Nije, oko, ja to uvijek nosim.” Poslije je Laki opet skočio i udario Tolu u prsa nogom. Tolin Porsche bio je vani, a unutra je bio Ajdari - rekao je Dumanjić.

lakic

Lakić: Žrtve ubijao hicima iz "škorpiona"

Turković je nagovarao Tolića da pozove Ajdarija unutra, a on je govorio da on ne treba slušati njihove razgovore.

- Zika je otišao po Ajdarija i doveo ga unutra. On je bio visok i krupan momak, a sjeo je na Zikino mjesto. Ruksak s oružjem bio je na hodniku, a Rajko je hodao oko vrata. Laki je sjedio i bio je veoma nervozan. U rukama je imao niklovani “škorpion” sa prigušivačem. Tola ga je smirivao i govorio mu: “Nemoj, oko, što ti to treba.” Ajdari je kazao da se baš naspavao u Tolinom autu i protegnuo se, a Laki se igrao “škorpionom”, prebacujući ga iz ruke u ruku. Kada je to Ajdari vidio, rekao je: “Šta je ovo?” Laki je ustao, napravio korak, ispružio ruku i ispalio četiri-pet hitaca u Ajdarija, u glavu i pluća – ispričao je Dumanjić, šokiravši sve u sudnici.

Tužiteljica Dijana Kajmaković pitala je svjedoka kako su Turković i ostali reagirali na Ajdarijevo ubistvo.

- Ništa, kao da se ništa nije desilo. Tola je samo pogledao. Lakija prenijelo - kaže Dumanjić.

- Ubi čovjeka, a Lakija prenijelo – zaprepastila se tužiteljica Kajmaković, na šta je Dumanjić ponovio: “Prenijelo ga.”

turkovic-sudjenje-10

Turković: Organizirao likvidacije

Normalna priča

- Prihvatio je to i Tola. Nastavila se normalna priča. Ajdari je ostao mrtav onako kako je sjedio, samo je zavratio glavu nazad. Puklo mu je staklo na naočalama i oko oka je bilo krvi. Tola je počeo kombinirati kako da ga zakopaju. Htio je da se inscenira da je Ajdari otišao sa Mekićem. Nakon toga sam opet otišao u kuhinju da im donesem piva, muzika je sve vrijeme bila puštena. Odjednom sam čuo Tolu kako govori: “Nemoj, Laki”, i začula su se tri, četiri ili pet prigušenih pucnjeva. Rajko mi je rekao: “Jesi li vidio kako Laki ubi Tolu?” – opisao je Dumanjić.

Nakon toga su izašli iz kuće na Bistriku, a Rajko je ponio Tolićevu torbicu i ruksak s oružjem.

- Kada smo sjeli u auto, Laki je prokomentirao da je u sedam dana ubio troje. Isto kao da su paščad bila pobijena. Zijad je otišao kući, a Lakija sam odvezao u stan na Ciglane. Rajko je odvezao Porsche na parking kod Vojne bolnice – kaže Dumanjić.

Prema njegovom svjedočenju, Dumanjić je imao žestokih problema da spriječi Džihanića i njegovu djevojku da se vrate kući, jer mu je Turković rekao da će ih morati pobiti ako vide leševe.

- Poslao sam ih u Tuzlu da uzmu neki novac koji mi je poslao jedan čovjek. To nije bila istina, samo sam htio da ih spriječim da dođu i da dobijem na vremenu. Zika je organizirao da se iznesu leševi i da se prikriju tragovi. Plan je bio da Rajko spakuje leševe i da počisti kuću. Rajko je kupio vreće za spavanje u koje su leševi ubačeni, nabavio je i ljepljive trake i najlone – pojasnio je Dumanjić.

U međuvremenu, Džihanić i njegova djevojka došli su iz Tuzle te su insistirali na tome da idu kući.

- Nisam znao šta ću s njima. Rekao sam im da je izbio problem i da ne mogu kući. Oni su nastavili navaljivati pa sam im kazao da će biti likvidirani ako odu i poslao sam ih na moju vikendicu. Rajko je spakovao leševe, izrezao je komade namještaja i ćilima koji su bili krvavi. Svukao je tijela u kuhinju, a iz zidova je izvadio zrna i pokupio čahure. To je poslije bacio u jedan šaht – rekao je Dumanjić.

sead-dumanjic

Dumanjić: Glavu sam spasio odlaskom u zatvor

U daljnjem iskazu Dumanjić je pojasnio kako je Turković tražio pogodno mjesto gdje će ukopati tijela žrtava.

- Rajko je kupio trenirku i patike u kojima će kopati grobove. On i Zika su na Ivan-sedlu otišli u šumu i tamo pronašli mjesto. Rajka smo tamo ostavili da iskopa grobnicu. Oni su sve isplanirali bez mene. Laki me je planirao usput ubiti, jer je pričao da ne želi ostavljati svjedoke, a ja sam sve vidio. Htio sam izbjeći da idem na ukopavanje leševa, jer bi me sto posto ubili. Rekao sam da mi se auto pokvario. Glavu sam spasio tako što sam otišao u zatvor, a svi su oni bili na slobodi. Poslije su i Rajka ubili – kazao je Dumanjić.

Sljedeće ročište zakazano je za 1. decembar ove godine.

Plitka grobnica

Lakić je iz Bijeljine doveo i dvojicu prijatelja Željka Đurića i Danijela Planinčića (osuđen na pet godina zatvora) da pomognu oko utovaranja leševa, koji su sahranjeni u plitkoj grobnici pa su do njih došle divlje životinje. U pretovaranju leševa učestvovao je i Turkovićev prijatelj Edo Nosonja.

Turković ostaje iza rešetaka

Sud BiH izvršio je kontrolu opravdanosti pritvora za optužene Zijada Turkovića, Sašu Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića te je utvrdio da razlozi za pritvor i dalje postoje. Naredna kontrola je 26. januara 2015. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.