CRNA HRONIKA

Bankarska službenica iz Brčkog u crno zavila preko 40 klijenata

Potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave

M. M.

11.12.2014

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Jele Cvijanović iz Brčkog zbog osnovane sumnje da se kao službenica „Bobar“ banke u ovom gradu duži niz godina bavila zloupotrebom položaja i drugim nezakonitostima na štetu komitenata.

Optužnicom u preko dvadeset tačaka Jela Cvijanović (37) tereti se da je u periodu od 2003. do 2009. godine pri obavljanju poslova platnog prometa i poslova štednje oštetila više od četrdeset komitenata banke za blizu 250.000 KM.

Među oštećenima najviše Kineza

Njoj je stavljeno na teret da je, umjesto da ga prenese na račune prema nalozima komitenata, novac uzimala za sebe zadržavajući pojedinačne iznose u visini i do 22.000 eura.

Prema ostalim navodima optužnice, ona je s ciljem prikrivanja nezakonitih transakcija, krivotvoreći potpise, neovlašteno vršila prenos novca s jednog računa na drugi tako što bi novac komitenta, koji bi prethodno isplatila sebi, u jednom broju slučajeva namirivala novcem drugih komitenata.

Rezultati istrage pokazuju da je Cvijanovićeva na način opisan u optužnici pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 246.825 KM, dok je istovremeno oštećenima nanijela štetu u ukupnom iznosu od 325. 538 KM.

Najveći dio obimne optužnice, zasnovane na više od pet stotina materijalnih dokaza, odnosi se na štetu nanesenu većem broju kineskih državljana, koji borave u BiH.

Najčešće prisvajala po 10.000 KM

Prema navodima optužnice, od njih je Cvijanovićeva najčešće prisvajala iznose od po 10.000 eura namijenjenih međunarodnom platnom prometu. Među oštećenima je i veći broj građana Distrikta od kojih su prisvajani novčani iznosi uglavnom namijenjeni unutrašnjem platnom prometu, dok je nakon naložene međunarodne platne transkacije od jednog građanina nezakonito oduzet iznos od 20.000 američkih dolara.

- Uz kvalifikacije da je kao odgovorno lice u Brčko distriktu BiH iskorištavanjem svojih službenih ovlaštenja pribavila sebi korist, a drugome štetu, u iznosu od preko pedeset hiljada konvertibilnih maraka, Cvijanovićeva je optužena za najteži oblik krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Istovremeno, unos neistinitih podataka u poslovnu ispravu i upotrebu neistinite isprave u poslovanju, Tužilaštvo je optužnicom kvalificiralo kao krivično djelo krivotvorenja službene isprave, precizirao je sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović, te dodao da je Tužilaštvo optužnicu sa dokazima za dva krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti počinjena radnjama u produženom trajanju opisanim u dvadeset i četiri tačke Tužilaštvo je dostavilo nadležnom sudu, koji je u fazi prethodnog saslušanja potvrdio u cjelosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.