CRNA HRONIKA

Vatra progutala stan i stvari Kade Imamović

Ogromna šteta nakon požara u soliteru u naselju Odmut

A. DŽONLIĆ

3.1.2015

Potpuno uništen stan Zeničanke Kade Imamović i znatna oštećenja na nekoliko susjednih stanova epilog su požara koji je u četvrtak u 19.48 sati izbio u zeničkom naselju Odmut, u Bulevaru Ezhera Eze Arnautovića.

Dežurna ekipa

- Nakon što smo obaviješteni o požaru, na teren su izašla četiri vozila, a uz kompletnu dežurnu ekipu pozvali smo i kolege od kuća, tako da je na intervenciji bilo 14 vatrogasaca u četiri tima. Intervencija je trajala do 22.45, kada su se timovi vratili u bazu, odnosno kućama - rečeno nam je u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica.

Požar je izbio u stanu na 9. spratu, ali se brzo proširio na susjedni stan. Tokom dvosatnog gašenja velike količine vode su "potopile" i stan ispod, ali su stubovi dima, gareži te dijelovi zapaljenog namještaja oštetili još nekoliko stanova.

kade-imamovic
Foto: O. Krišto (Policajci i vatrogasci u stubištu zapaljene zgrade: Pokušali spasiti imovinu)

Unutrašnjost stana u kojem je izbio požar potpuno je uništena, a i sav namještaj u njemu. Nakon gašenja požara, nešto prije 22 sata, dežurni tim vatrogasaca ostao je na požarištu da bi spriječio ponovno aktiviranje te uklonio zapaljene predmete.

Zapaljena zavjesa

Iako zvanično nema informacija o uzroku požara, od komšija saznajemo da je požar najvjerovatnije uzrokovala grijalica, koja je ostala uključena, te je plamen iz nje zahvatio zavjesu i tepih.

Vlasnica stana je spavala, ali se, nasreću, probudila, te je uspjela izaći iz stana. Iz svojih stanova evakuirano je i nekoliko stanara s viših spratova, zbog bojazni da bi mogli stradati od velikih količina dima. Policija i stanari zgrade uspjeli su izmjestiti većinu vozila s parkinga ispred zgrade na koji su padali zapaljeni dijelovi namještaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.