CRNA HRONIKA

Napravila smjesu od brašna i vode i tvrdila da je sperma

CSI SARAJEVO Biološki vještaci raskrinkali djevojku koja je lažno prijavila silovanje

Autor:Dž. BULBUL

5.1.2015

Odsjek za biološka vještačenja Centra za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije trenutno je jedini u BiH koji je opremljen i sposoban da obavlja uviđaje i sve vrste vještačenja dlaka, vlakana, identifikacije i individualizacije svih tragova.

Ista oprema

Odsjek ima ogroman broj predmeta te veliko iskustvo u radu vezano uz ubistva, silovanja, gdje su posebno teška djela silovanja maloljetnih i nemoćnih osoba, potom nanošenje teških tjelesnih povreda, terorizam, organizirani kriminal, razbojništva, saobraćajne nesreće, utvrđivanje identiteta i očinstva.

Kako nam je pojasnila Elmira Karahasanović, šefica Odsjeka, vještaci su u svom radu potpuno nezavisni i objektivni, a rezultati njihovog rada zasnovani su na naučnim činjenicama i uvijek se mogu ponoviti i provjeriti.

- Upravo iz ovih razloga, uposlenici nikada nisu imali problema s osumnjičenim ili osuđenim osobama, što je uistinu često pitanje koje nam se upućuje, jer je njihov posao obrada materijalnih tragova s lica mjesta, koji se iznose na krajnje profesionalan i pošten način, a to znaju i osobe koje su za određeno krivično djelo osumnjičene, odnosno osuđene - rekla je Karahasanović.

elmira-karahasanovic

Elmira Karahasnović: Moderni laboratorij  (Foto: I. Šebalj)

Kroz razgovor s njom saznali smo da su vještaci dužni da se stalno usavršavaju, ali i da stečeno znanje dijele s kriminalističkim tehničarima, tužiocima i sudijama.

- Forenzika je mlada i agresivna nauka koja svakodnevno napreduje i mora se ići ukorak sa savremenim tokovima. BiH, bez lažne skromnosti, ima izuzetan forenzički laboratorij. Ono što malo ljudi zna jeste da, dok u realnom svijetu siromašniji voze jeftinije automobile, a bogatiji skuplje, u svijetu forenzike svi vozimo iste mašine. U SAD, BiH, Australiji ili bilo gdje drugo svi laboratoriji koriste aparate i setove hemikalija istih korporacija. Razlikujemo se samo u broju aparata. Iz tog razloga Odsjek uspješno sarađuje s Interpolom, a na osnovu te saradnje riješena su neka od krivičnih djela, ali i identifikacija osoba - navela je Karahasanović.

Vještaci su spona između policije i sudova.

- Imali smo slučaj neopravdano osumnjičene osobe u slučaju silovanja, kada je ženska osoba pokušala podmetnuti dokaze i za to osumnjičiti nevinu osobu. Ona je poprskala svoju garderobu smjesom brašna i vode tvrdeći da je to sperma. Naravno, prevara je u našem odsjeku odmah otkrivena. Nažalost, prema našim saznanjima, ta ženska osoba nikada nije procesuirana za lažno prijavljivanje nepostojećeg krivičnog djela - ispričala je Karahasanović.

Blatnjavi đon

Interesantan je i slučaj razbojništva koje su Alen Bošnjaković (25) i Minel Hodžić (23) počinili krajem februara 2013. godine nad dvjema staricama, Irmom Pipunić (83) i njenom sestrom Ernom Gutovski (75), a onda su stariju i silovali.

bosnjakovic-i-hodzic

Privođenje Bošnjakovića i Hodžića 2013. godine

- Na gaćicama Irme Pipunić utvrđeno je prisustvo sperme iz koje je dobiven DNK profil koji se poklopio s nespornim DNK profilom Bošnjakovića. Iz brisa njegovog penisa dobiven je DNK profil koji se poklopio s nespornim DNK profilom Pipunić. Na njegovoj dukserici utvrđeno je prisustvo ljudske krvi. Dobiveni profil poklopio se s profilom Pipunić. Osim tragova za DNK, na donjem dijelu pidžame uočeni su tragovi koji asociraju na djelimično otisnuti blatnjavi đon te nečistoće koje potječu od blata i trave. Otisak đona odgovarao je obući Bošnjakovića, a navedeno je ukazivalo na način na koji je oštećena pretučena te na to da se dio dešavanja odigrao ispred kuće - rekla je Karahasanović.

Bošnjaković je bio osuđen na deset, a Hodžić na tri godine zatvora. Vrhovni sud, nakon razmatranja žalbi, kaznu je Bošnjakoviću smanjio na osam, a Hodžiću na dvije i po godine zatvora

Ponosna na rad

Odsjek za biološka vještačenja redovno provodi specijalna GEDNAP testiranja.

- U pitanju je sistem međunarodne kontrole rada DNK laboratorija. To je međunarodna potvrda kvalitete rada i tačnosti rezultata DNK laboratorija od GEDNAP tima, Instituta za forenzičku genetiku, Minster, Njemačka, koji je ovlašten za provođenje ove vrste testiranja širom svijeta. Ponosno ću reći da uspješno prolazimo njihova testiranja - kazala je Karahasanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.