Josip prepoznao Oksa dok je trčao za njim

U Sudu BiH nastavljeno obnovljeno suđenje za terorizam

A. LONČARIĆ
19.01.2015 15:21

Svjedočenjem Alvira Josipa danas je pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, nastavljeno obnovljeno suđenje Harisu Čauševiću zvanom Oks optuženom za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine. 

Tada je od posljedica stravične eksplozije poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teško povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo je još pet policajaca.

Tokom današnjeg pretresa u sudnici je najprije pregledan Josipov video iskaz dat u toku prvostepenog postupka nakon čega je odbrana pristupila njegovom ispitivanju. Svjedok Josip je kritičnog dana bio na funkciji vođe saobraćajnog sektora u PU Bugojno i on je detaljno opisao šta se dešavalo od trenutka kada je u jutarnjim satima dolazio na radno mjesto.

Ispričao je kako je u ranim jutarnjim satima, ulazeći privatnim vozilom na parking Policijske uprave primijetio lice krupnije građe, koje je na sebi imalo crnu kapu do ušiju, a na sebi je imalo takozvanu jaknu “vijetnamku” i crne hlače.

- Iskočio sam iz vozila i primijetio bijelu platnenu vreću. Povikao sam: Stoj. Ali, to se nepoznato lice nije zaustavilo i potrčao sam za njim zajedno sa kolegom Brankom Arežinom. Nismo imali oružje kod sebe. Također, kolega Vladimir Kunovac, koji je istrčao iz službenog vozila, potrčao je za tim licem - rekao je Josip koji je tokom svjedočenja u provostepenom postupku kazao da ga je lice za kojim je trčao podsjetilo izgledom i pokretima na optuženog Čauševića zbog čega je posumnjao da je to upravo on.

Suđenje se nastavlja sutra

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJAM ŠTAMPANOM IZDANJU "DNEVNOG AVAZA"

NA VRH