CRNA HRONIKA

Josip prepoznao Oksa dok je trčao za njim

U Sudu BiH nastavljeno obnovljeno suđenje za terorizam

Autor:A. LONČARIĆ

19.1.2015

Svjedočenjem Alvira Josipa danas je pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, nastavljeno obnovljeno suđenje Harisu Čauševiću zvanom Oks optuženom za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine. 

Tada je od posljedica stravične eksplozije poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teško povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo je još pet policajaca.

Tokom današnjeg pretresa u sudnici je najprije pregledan Josipov video iskaz dat u toku prvostepenog postupka nakon čega je odbrana pristupila njegovom ispitivanju. Svjedok Josip je kritičnog dana bio na funkciji vođe saobraćajnog sektora u PU Bugojno i on je detaljno opisao šta se dešavalo od trenutka kada je u jutarnjim satima dolazio na radno mjesto.

Ispričao je kako je u ranim jutarnjim satima, ulazeći privatnim vozilom na parking Policijske uprave primijetio lice krupnije građe, koje je na sebi imalo crnu kapu do ušiju, a na sebi je imalo takozvanu jaknu “vijetnamku” i crne hlače.

- Iskočio sam iz vozila i primijetio bijelu platnenu vreću. Povikao sam: Stoj. Ali, to se nepoznato lice nije zaustavilo i potrčao sam za njim zajedno sa kolegom Brankom Arežinom. Nismo imali oružje kod sebe. Također, kolega Vladimir Kunovac, koji je istrčao iz službenog vozila, potrčao je za tim licem - rekao je Josip koji je tokom svjedočenja u provostepenom postupku kazao da ga je lice za kojim je trčao podsjetilo izgledom i pokretima na optuženog Čauševića zbog čega je posumnjao da je to upravo on.

Suđenje se nastavlja sutra

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJAM ŠTAMPANOM IZDANJU "DNEVNOG AVAZA"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.