CRNA HRONIKA

Akcija Potencijal: Šest uhapšenih zbog trgovine lijekovima i ljudima

Pretresi u Tuzli, Živinicama, Bijeljini, Brčkom, Ugljeviku i Mrkonjić Gradu

(M. M.)

22.1.2015

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u operativnoj akciji „Potencijal“ slobode lišili šest osoba zbog nedopuštene trgovine lijekovima i trgovine ljudima, te pretresli objekte na 12 lokacija na području Tuzle, Živinica, Bijeljine, Brčko distrikta, Ugljevika i Mrkonjić Grada.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS-a i Policije Brčko distrikta. 

Slobode su lišene osobe inicijala N. Đ. (1992), S. S. (1967), E. M. I. (1975), M. S. (1967), D. S. (1972) i S. M. (1990) zbog sumnje da su počinili krivično djelo oranizovani kriminal, u vezi sa nedopuštena trgovinom, proizvodnjom i stavljanjem u promet proizvoda štetnih za liječenje i trgovinom ljudima.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina medicinskih preparata, stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije, čija proizvodnja, trgovina i stavljanje u promet nije dozvoljeno bez odobrenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području Tuzle su, prilikom pretresa jednog objekta, zatečene četiri ženske osobe, potencijalne žrtve trgovine ljudima, koje su na adekvatan način zbrinute.

Akciji „Potencijal“ prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje je dokumentirana nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije u BiH i trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu u Regionalni ured Banja Luka, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu.

Iz državnog Tužialštva je saopšteno kako je u navedenim aktivnostima sudjelovalo više desetina policijskih službenika SIPA-e, a potporu su pružili MUP RS-a i Policija Brčko Distrikta BiH.

- U opsežnoj istrazi koju vodi u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu međunarodnu saradnju na otkrivanju organizovane skupine počinitelja koji su se bavili krijumčarenjem i nezakonitim uvozom medikamenata i stimulativnih sredstava porijeklom iz Indije,koja su krijumčarena iz Mađarske u BiH, kao i trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije, saošteno je iz tužilaštva.

U saopštenju se također navodi kako krijumčareni medikamenti koji su stavljani u promet u više gradova u BiH nisu zadovoljavali farmaceutske norme, niti standarde propisane za uvoz i promet lijekovima i medikamentima u BiH, te je na taj način izvršenjem krivičnih djela prouzrokovana opasnost za zdravlje građana BiH.

 

- Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv nedopuštene trgovine lijekovima i farmaceutskim proizvodima kojima se ugrožava zdravlja građana BiH, te će u tim aktivnostima ostvariti suradnju sa nadležnim agencijama u BiH, istakli su iz ove pravosudne institucije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.