CRNA HRONIKA

Odbrana tvrdi da nije pokušao ubiti policajce

Iznova počelo suđenje Damiru Deliću

Dž. BULBUL

28.1.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je počelo obnovljeno suđenje Damiru Deliću (34) iz Sarajeva, koji je 2. avgusta prošle godine u 16.50 sati u blizini zgrade sarajevske Općine Stari Grad pucao na policajce te je i sam bio ranjen u razmjeni vatre.

Pucao na policiju

Sutkinja Jasmina Begić rekla je na samom početku da glavni pretres ide iznova zbog promijenjenog sastava Sudskog vijeća, kao i promjene Delićevog branioca, kojeg sada zastupa advokat Senad Dupovac.

Tužiteljica Amina Ruždić pročitala je optužnicu u kojoj je navedeno da se Delić tereti za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja ili municije bez odobrenja, napad na policajca, pokušaj ubistva, oduzimanje tuđe imovine te za izazivanje opće opasnosti.

U optužnici se navodi da je potjera za naoružanim Delićem počela u 16.35 sati, kada je udario Naidu Gadžo u Grbavičkoj ulici bb u Novom Sarajevu. On je u potjeri ranjen u desnu nogu, nakon što je pucao na policiju.

- Saslušanjem svjedoka, vještaka te ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštvo će dokazati da je optuženi počinio krivična djela za koja se tereti - rekla je tužiteljica Ruždić.

Snimak kamere

Advokat Dupovac je kazao da odbrana ističe da postupanje njegovog branjenika kritičnog dana nije bilo u skladu sa zakonom te da ne spore da je počinio izazivanje opće opasnosti, nasilničko ponašanje i oduzimanje tuđe imovine, ali ne na način kako je to opisano u optužnici.

- Sporimo da je počinio ubistvo u pokušaju. Nedostaje umišljaj. Ne sporimo da je razoružao policajce, međutim, umišljaj nije usmjeren u pravcu lišenja života policajca. Da je htio, mogao je to učiniti jer su oni bespomoćno ležali. Tražit ćemo snimak kamere na zgradi Kantonalnog suda. Od nekoliko stotina građana Tužilaštvo nikoga nije predložilo za svjedoka - kazao je Dupovac.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. februar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.