CRNA HRONIKA

Kako je Muhamed Ali Gaši svjedočio o pucnjavi u centru Sarajeva?

SARAJEVO Jake policijske snage na suđenju Elvisu Hodžiću

A. KAPO

18.3.2015

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva Muhameda Alija Gašija jučer je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Elvisu Hodžiću, koji je optužen da je počinio krivična djela nanošenje teških tjelesnih povreda, izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja. 

Muhamed Ali Gaši doveden je jučer iz KPZ-a Zenica, u pratnji velikog broja sudskih policajaca, koji su nosili fantomke i bili naoružani dugim cijevima. Gaši u Zenici izdržava 17 godina robije zbog učestvovanja u zločinačkoj organizaciji.

Teške povrede

Hodžić je optužen da je 29. septembra 2007. godine u sarajevskoj ulici Ferhadija, u društvu Amira Pašića Faće i Alena Grbe, ispalio više hitaca iz pištolja CZ 40 u pravcu nogu Amira Kasumića, koji je bio u društvu s Gašijem. Tom prilikom jedan od hitaca pogodio je Kasumića u lijevu potkoljenicu, nanijevši mu teške tjelesne povrede. Također, kako stoji u optužnici, i Kasumić je bio naoružan. 

untitled-3

Elvis Hodžić (desno) s advokatom Rusmirom Karkinom na jučerašnjem ročištu

Gaši je tokom svjedočenja kazao da ga je kritičnog dana pozvao u šetnju tadašnji prijatelj Kasumić, koji je imao operirano srce, te da su išli ulicom Pehlivanuša, prošli pored sarajevske Katedrale, te na koncu krenuli u pravcu Baščaršije.

- U blizini Malčine kafane, kod Slatkog ćošeta, opkolili su nas Elvis Hodžić, Jasmin Ćatić Bomba, Amir Pašić Faćo, Grbo i još neki likovi koje ne poznajem. Čim sam ih vidio, znao sam šta hoće. Svi su imali pištolje. Uperili su oružje prema meni i prijatelju (Kasumić, op. a.), koji je bio dva ili tri metra pored mene. Bilo je još ljudi, to je bruka. Počeo sam bježati. Kasumić je ostao. Čuo sam sedam ili osam pucnjeva. Zaustavio sam taksi i otišao u Policijsku stanicu Stari Grad. Pozvao sam i svog advokata. U policiji sam ispričao tadašnjem, mislim načelniku, Seji Sejfiću šta je bilo. Poslije su mi uzeli garderobu, i to tamnu kožnu jaknu, farmerke i plavo-bijelu majicu - ispričao je Gaši.

Zahvalio svjedoku

Optuženi Hodžić se obratio svjedoku i kazao da mu je žao što je do incidenta uopće došlo, jer je i sam ranjen. Pitao je Gašija je li vidio da je on pucao na Kasumića, na što je on odgovorio da nije. Hodžić je zahvalio Gašiju što je, kako je rekao, govorio istinu.

Naredno ročište zakazano je za 21. april.

Gaši: Ne bojim se nikoga

Prije početka suđenja Gaši je kazao da je već sve rekao policiji, a naglasio je i da se nikoga ne boji. Tokom davanja iskaza ruke su mu bile vezane lisicama na leđima, a sve vrijeme oko njega su bila dvojica naoružanih pripadnika Sudske policije s fantomkama na glavama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.