CRNA HRONIKA

Na zahtjev branilaca sjednica za razmatranje prijedloga o produženju pritvora Mirzi Hatiću i ostalima pomjerena za 14:30 sati

U Općinskom sudu u Sarajevu

Autor:Am. K.

4.6.2015

U Općinskom sudu u Sarajevu danas sa početkom u 10:15 sati počela je sjednica za razmatranje prijedloga Tužilaštva KS o produženju pritvora osumnjičenima Mirzi Hatiću, njegovoj supruzi Lejli, Hilmiji Gariboviću, Kemalu Trli i Nihadu Škori.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo iznude. 

No, sjednica je odgođena  za 14:30 sati jer su odbrane osumnjičenih uložile prigovor sa obzirom da im uz prijedlog o produženju pritvora nije dostavljen dokazni materijal, a koji se odnosi na proširenje istrage prema osumnjičenima.

Predsjedavajuća Vijeća sutkinja Galiba Katica naložila je Tužilaštvu da kopira dokazni materijal i dostavi braniocima kako bi se sjednica nastavila u 14:30 sati.

Podsjećamo, Hatić i ostali uhapšeni su u spektakularnoj akciji specijalaca Federalne uprave policije zbog reketiranja Mirze Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme "Swietelsky", koja je zajedno s firmom "Alpina Bau" dobila posao obnove željezničke infrastrukture u BiH, vrijedan 85 miliona eura! 

Na ročištu na kojem im je određen jednomjesečni pritvor u maju ove godine tužilac Senad Osmić, obrazložući prijedlog rekao je da su osumnjičeni kao organizirana grupa poduzimali kriminalne radnje po inicijativi Lejle Hatić. - Njima je poznato da su bili pod posebnim istražnim radnjama, a što će i biti korišteno kao dokaz. U presretnutom razgovoru Mirze Hatića sa suprugom Lejlom od 26. marta 2013. Mirza kaže da je Lejla sve bila u pravu i da će oštećenome umjesto 50 tražiti 60 te da će on te pare dati. Od oštećenoga je iznuđeno oko 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima. Prilažem i zapisnik o saslušanju osumnjičene Lejle Hatić, a u kojem je detaljno opisala koja količina novca i kada je uzeta - kazao je tada tužilac Osmić. Hatić je na ročištu priznao da je iznuđivao novac od Dedića ali je rekao da je bio dužan 100.000 eura ali da mu je ostali novac uzeo zbog svojih gladnih očiju, ali je porekao da njegova supruga i ostali imaju bilo kakve veze s tim krivičnim djelom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.