CRNA HRONIKA

LEJLA ŠLJIVO: Pucao je na mog sina jer ga je zakačio ramenom

SARAJEVO Ispovijest majke maloljetnika koji je ranjen u Ferhadiji

A. ALJIMI

15.3.2016

Nakon teškog ranjavanja maloljetnog Edhema Šljive u najprometnijoj sarajevskoj ulici Ferhadiji u subotu navečer, on je poslije operacije premješten u Kliniku za abdominalnu hirurgiju, gdje je pod nadzorom ljekara, potvrdila nam je njegova majka Lejla Šljivo.

Sutra saslušanje

Nakon što je u nedjelju oko 18 sati uhapšen zbog pukušaja ubistva maloljetnika, 19-godišnji Emir Kundo jučer je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.  

- Osumnjičeni će biti zadržan još 24 sata, na koje tužilac ima pravo, nakon čega će biti odlučeno hoće li biti predloženo da mu se odredi jednomjesečni pritvor – kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

privodjenje-emira-kunde-04

Privođenje osumnjičenog Kunde u Tužilaštvo (Foto: Avaz)

Majka maloljetnog Edhema jučer je u ispovijesti za naš list kazala da njen sin nije konfliktna ličnost te da se radi o uzornom učeniku Treće gimnazije u Sarajevu.

- Moj sin je prvenstveno sportista, trenira borilačke vještine. On to trenira isključivo zato što, nakon Treće gimnazije, želi upisati Policijsku akademiju. Veoma mi je zasmetalo što su ga odmah etiketirali prema njegovom ocu Amaru. To je moglo biti bilo čije dijete, a slučajno je to dijete Amara Šljive. Iziritiralo me je to što je na jednom portalu, dok smo čekali da naš sin izađe iz operacione sale, objavljeno da je preminuo. Ja sam umrla tog trena... To ne bih poželjela apsolutno nikome – kazala je Šljivo, na čije insistiranje objavljujemo njenu fotografiju sa sinom Edhemom.

Dodala je da je njen sin ranjen bez ikakvog razloga.

- U biti, ispalo je da se treba pisati o mom suprugu, a ne o djetetu koje je ranjeno bez razloga i koje je žrtva. Nije istina da je bilo konflikta niti je istina da se moj sin s tom osobom zna odranije. Apsolutno nikada nisu imali nikakve konflikte. Moj sin ne ide na utakmice. Ovaj mladić je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo. Ne krivim navijače nego samo objašnjavam da je on jedan od navijača i to se desilo tog dana kada su se oni vratili s utakmice. Koliko smo mi upućeni, neredi su počeli već od Vijećnice. Igrom slučajnosti, naišli su na mog sina, koji je zajedno s drugom hodao Ferhadijom - pojasnila je Šljivo.

Prema njenim riječima, u Kundinom društvu bila su još dvojica mladića.

Pisao SMS

- Edhem je pisao poruku na mobitel. Očevici su kazali da su se ramenima zakačili. Moj sin ga je pogledao, a ovaj mu je rekao: “Šta gledaš, majmune”, na šta je dijete reagiralo, kao što bi svi, a pogotovo zato što se radi o tinejdžeru, i rekao je: “Je l’ ti to meni?”, i tako je počeo taj konflikt. To je trajalo svega nekoliko sekundi. Moje dijete je skinulo jaknu i ovaj je ispalio nekoliko hitaca u njega. Sreća u nesreći je da je, vjerovatno iz straha, pucao nasumice. Jedan hitac prošao mu je kroz ruku i u stomak je pogođen – kaže vidno uzbuđena Šljivo.

pucnjava-ferhadija-16

Uviđaj nakon ranjavanja maloljetnika u Ferhadiji (Foto: Avaz)

Kako saznajemo, tužilac još nije saslušao ranjenog maloljetnika, a njegovi roditelji samo su nakratko porazgovarali s njim.

- Još nismo s njim pravo popričali. Samo je rekao: “Tata, ništa nisam kriv, ništa nisam uradio”, jer to je dijete koje ne laže. Ne mogu vjerovati u tu monstruoznost, da je neko išao da nekoga ubije onako, bez razloga. Edhemov drug je saslušan i dao je izjavu policiji. Nema ni govora o tome da taj osumnjičeni poznaje mog supruga Amara niti da se radi o nekoj osveti. Taj mladić je jedan narkoman, i ranije je pravio ekscese. Registrirano je da je 21 put prijetio maloljetnicima nožem. Mi ne odgajamo svoje dijete u tom smjeru bez obzira na to kakav život mi vodimo i kako javnost misli da mi život vodimo... - potcrtala je Šljivo.

Naglasila je da se život njenog sina svodi na školu, treninge te na povremene susrete s djevojkom.

- Ne možete zamisliti da vam neko želi oduzeti dijete samo zato što je to nekome trofej. Moje dijete nije trofej. Nema veze što je on sin Amara Šljive. Ne znam ni je li napadač znao da je Edhem Amarov sin. Može biti trofej zato što je to krupan dečko i razvijen. Njemu je zabranjeno da pravi bilo kakve konflikte. Amar Šljivo je Amar Šljivo, a njegovo dijete je izrazilo želju da bude specijalac – kazala je na kraju razgovora Šljivo.

Indolentni prolaznici

- Niko od prolaznika nije pomogao mom djetetu... Niko od njih nije čak ni pozvao Hitnu pomoć. Metak, na svu sreću, nije zakačio nijednu arteriju niti venu. Zadržan je na intenzivnoj, jer slabo podnosi narkozu i zbog toga što se radilo o malokalibarskom pištolju, takozvanoj šestici, kako bi utvrdili da zrno nije šetalo po stomaku. Nije ni obračun, niti je Edhem bio naoružan – kaže Šljivo.          

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.