CRNA HRONIKA

Tužilaštvo ZDK provodi istragu protiv policajaca Zovke i Katića!

Pripadnici PS Usora zamalo da izazovu još veću tragediju

E. Trako

19.4.2016

Prema posebnom nalogu dežurnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, utvrđuju se činjenice u vezi s nesrećom koju su u noći sa subote na nedjelju prouzrokovali pijani policajci Mario Zovko i Filip Katić, pripadnici PS Usora.

Teške povrede

Naime, dok je vršen uviđaj na mjestu nesreće u kojoj je poginuo Elvis Omić, Zovko, koji je upravljao vozilo Opel Vectra, velikom brzinom zabio se u kamion ophodnje preduzeća „Doboj putevi“. U trenutku nesreće više okupljenih ljudi pored policijske trake bilo je životno ugroženo.  

Vezana vijest >>> AVAZ NA LICU MJESTA Tokom uviđaja pijani policajci se zabili u kamion ophodnje!

Nakon što su i Zovko i Katić podvrgnuti alkotestiranju, utvrđeno je da je Zovko imao 1,69 promila alkohola u krvi! Aldina Ahmić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, kazala je za naš list da će se izvršiti sve potrebne radnje i saslušati veliki broj svjedoka ove nesreće.

- Nakon toga sačinit će se detaljan izvještaj o utvrđenim činjenicama koji će biti dostavljen Tužilaštvu radi ocjene donošenja eventualne odluke o daljnjem postupanju. U toku su aktivnosti koje se poduzimaju prema nalogu tužioca - kazala je Ahmić.

poginuli-enes-omic

Omić: Podlegao teškim povredama

U noći sa subote na nedjelju, osim ranije spomenute pogibije Elvisa Omića i saobraćajne nesreće koju su izazvali policajci Zovko i Katić, K. E. (31), muškarac koji je bio s Omićem u vozilu, teško je povrijeđen. On je iste noći primljen na Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica, gdje su mu konstatirane teške tjelesne povrede glave i grudnog koša.

nesreca-jelah10

Uništeni Golf iz kojeg je ispao nastradali Omić

- Nakon dijagnostičke terapijske obrade u Odjelu urgentne medicine, pacijent je upućen u Jedinicu intenzivnog liječenja radi daljnjeg medicinskog tretmana. Pacijent je skinut s aparata za vještačku ventilaciju, svjestan je i još je na posmatranju - kazala je za „Dnevni avaz“ Aida Buro, portparol Kantonalne bolnice Zenica.

Klanjana dženaza

Podsjetimo, Omić je, krećući se velikom brzinom Golfom 2 iz Jelaha, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ogradu te se zabio u balvane pored ceste, a potom se nekoliko puta vozilo prevrnulo. Ljekari su na mjestu nesreće samo mogli utvrditi smrt Omića.
Dženaza poginulom Elvisu Omiću klanjana je jučer na mezarju Meškići. Iza Omića su ostali supruga Emina i djeca Edita i Alen.

Potrebni radari i veći broj policijskih patrola

S obzirom na to da su ceste prema Jelahu postale izuzetno opasne, odnosno da sve češće vozači gube živote zbog neprilagođene brzine, mještani sela na dijelu do Jelaha ukazuju na potrebu prisustva više policijskih patrola, postavljanja radara za kontrolu brzine te ležećih policajaca.
Velika je sreća da u momentu kada je Elvis Omić naletio Golfom 2 nije bilo pješaka jer se radilo o naseljenom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.