CRNA HRONIKA

Tužilaštvo KS: Zatražen pritvor za tri advokata i dva kurira

Akcija "Kurir"

Am. K.

16.2.2017

Postupajući tužilac Tužilaštva KS uputio je Kantonalnom sudu prijedlog da se Esadu Hrvačiću, Ismetu Hamziću, Samini Skopak, Muameru Piti i Zaimu Spahoviću, uhapšenim prekjučer u akciji "Kurir", odredi jednomjesečni pritvor.

- Pritvor je zatražen zbog bojazni da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te ponoviti krivično djelo. Za osumnjičene Vildanu Ligata i Selmu Taraniš postupajući tužilac je uputio Sudu prijedlog za izricanje mjera zabrane i to napuštanja mjesta boravišta i kontakta sa svjedocima, kazala je za Avaz. ba Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Podsjećamo, uhapšeni se sumnjiče za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave. Istraga u ovom predmetu je trajala duže od godinu, a značajnu ulogu u realizaciji akcije pružili su pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH te Ministarstava unutrašnjih poslova KS.

Radi se o stotinama predmeta Općinskog suda u Sarajevu, a koji se tiču stjecanja prava vlasništva nad zemljištem širom Kantona Sarajevo.

Do malverzacija sa zemljištem dovelo je nedefinirano i nesređeno stanje u gruntovnici. Prema sumnjama Tužilaštva, advokati su putem tužbi za utvrđivanje prava vlasništva nad zemljištima, a preko kurira, slali pozive na Sud osobama koje su umrle prije i više od 50 godina, kao i njihovi nasljednici, a koji su zvanično vlasnici spornih nekretnina. Kada bi dostava bila neuredna, sudija bi donosio presudu. Radi se o klasičnom advokatskom poslu koji je nepošteno urađen.

Saslušano je i više sudija Općinskog suda.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.