CRNA HRONIKA

Određen ekstradicioni pritvor Podgoričaninu: Narkodilera traže Srbija i Crna Gora

Privremeno mu oduzeli Ferrari

Piše: O. Ma

4.12.2017

Sud Bosne i Hercegovine odredio je ekstradicioni pritvor Bojanu Ajkoviću (32) iz Podgorice, koji je krajem oktobra uhapšen na graničnom prijelazu Deleuša kod Trebinja, kada je pokušao ući u BiH koristeći falsificirani pasoš Srbije, na ime Dragan Stojanović.

Ajković se u policijskim evidencijama vodi kao osoba bliska kriminalnom klanu pokojnog Baranina Luke Đurovića, koji je važio za prvog čovjeka vođe ''zemunskog klana'' Luke Bojovića u Crnoj Gori. Ajković je u BiH uhapšen 27. oktobra i dodatnim provjerama utvrđeno je da su za njim raspisane dvije međunarodne potjernice, i to od Srbije i Crne Gore.

Zoran Ajković Ajkula: Blizak rođak

- Interpol Beograd Ajkovića potražuje radi izdržavanja kazne zatvora od tri godine i dva mjeseca, na koju je pravomoćno osuđen zbog trgovine narkoticima. Zbog istog krivičnog djela potražuje ga i Crna Gora, ali u cilju vođenja krivičnog postupka. U postupku izručenja njemu je ukinut privremeni i određen ekstradicioni pritvor, koji može trajati šest mjeseci, i to do 27. marta 2018. godine - saopćeno je iz Suda BiH.

Prema pisanju medija u Srbiji i Crnoj Gori, Bojan je brat Zlatka Ajkovića, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Faiza Kadrića u Cirihu 1999. godine. Također, blizak je rođak Zorana Ajkovića zvanog Ajkula, koji slovi za vođu niškog kriminalnog klana

Bojan Ajković je "obrađivan" u akciji "Talas", kada mu je policija privremeno oduzela automobil Ferrari kako bi se utvrdilo je li kupljeno legalno stečenim novcem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.