CRNA HRONIKA

Odbrana traži uvid u 200 dokaza koji nisu u optužnici

B. C.

18.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U nastavku suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji, optuženima za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Dženan Memić, a povrijeđena Alisa Mutap, vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović, načelno je prihvatilo prjedlog obrane da saobraćajno vještačenje obavi udruženje Centar za sigurnost, saobraćaj i mobilnost iz Kaknja u kojem djeluju sudski vještaci.  

Sud je naložio da advokat Rusmir Karkin dostavi dokaz da je Udruženje ovlašteno da vrši ovakve vrste vještačenja. Vijeće je ptihvatilo i da mašinsko vještačenje obavi Jasmin Bijedić kojem bi trebao do sljedećeg pretresa zakazanog za 17. januar 2018. godine da dostavi nalaz.

Rasprava u sudnici danas je bila oko saslušanja pozvanih svjedoka odbrane Nermina Halilovića i Elvedina Boje koje advokat Karkin na kraju nije želio saslušati dok mu se, kako je rekao, ne omogući uvid u 200 dokaza koje Tužilaštvo nije dostavilo uz optužnicu. Karkin tvrdi da je te dokaze Tužilaštvo poslalo na uvid Ustavnom sudu u jednom od podnesaka.

Reagirao je Tužilac Meris Ćato koji je napomenuo da je branilac u julu preuzeo 142 kopije dokaza, te da je naknadno tražio 45 dokaza koje nije preuzeo. Ćato je napomenuo da su svi dokazi bili u spisu.

Sudija Todorović je ukazao da se Sud ne može baviti dokazima koji nisu u optužnici, niti ih može tražiti, jer ne zna o kojim dokazima je riječ.

Vijeće je potvrdilo raniji stav da neće biti čitana izjava umrlog dr. Alije Čelje. Otac nastradalog mladića, Muriz Memić koji smatra da je njegov sin ubijen, novinarima je kazao da je dr. Čeljo u izjavi naveo kako je Dženan nastradao.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.