CRNA HRONIKA

Indonezija: Vanredno stanje zbog šumskih požara

AFP

Srna

21.2.2018

U Indoneziji je proglašena uzbuna uslijed šumskih požara, koji proizvode zagušujući smog koji može da obuhvati i susjedne teritorije Singapura i Malezije, prenijeli su lokalni mediji. 

Požari su izbili u pokranijama Južna Sumatra, Rijau, Zapadni Kalimantan i Centralni Kalimantan, u kojima je proglašeno vanredno stanje nivoa jedne crte ispod najozbiljnijeg upozorenja.

Stotine hektara zemlje  opustošene su u posljednjih sedam dana, a vlasti pojačavaju napore da lokaliziraju požar.

Veća žarišta nastaju kada zemljoradnici vatrom čiste zemljište pred obradu.

- Trenutno pripremamo avione za izazivanje kiše, kao i helikoptere za bacanje vodenih bombi - izjavio je Sutopo Purvo Nugroho (Purwo) iz Agencije za ublažavanje katastrofa.

On je rekao da će Agencija angažirati vojnike, policajce, vatrogasce i volontere kako bi se izborili s požarom, prenio je AFP.

Redovni godišnji požari na otoku Sumatra, kao i na indonežanskom dijelu otoka Borneo, obično se događaju tokom višemjesečnog perioda suše, koji uglavnom počinje u januaru.

Veliki požari u Indoneziji 2015. godine su opustošili površinu od oko dva miliona hektara i izazvali pojavu gustih magli iznad Singapura i Malezije, što je izazvalo diplomatske tenzije.

Američka akademska studija predviđa da bi kriza mogla da dovede do više od 100.000 slučajeva prerane smrti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.