CRNA HRONIKA

Bosanci vojnici surovih narkokartela

Zaplijenjeno više od 75 kilograma marihuane

Dž. BULBUL

5.3.2018

U nedavnoj akciji srbijanske i španske policije, u kojoj je uhapšeno 27 narkodilera i zaplijenjeno više od 75 kilograma marihuane, razotkriveno je koliko su bh. državljani duboko infiltrirani u najozloglašenije kriminalne organizacije u svijetu. Osim Bosanaca, pohapšeni su i Srbijanci, državljani Crne Gore, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Sklopio posao

O čvrstoj povezanosti bh. kriminala sa svjetskim narkokartelima govori i slučaj mladog sarajevskog boksera Davida Cufaja (24), koji je u januaru prošle godine u spektakularnoj policijskoj akciji u Peruu pao s dvije tone kokaina.

Cufaj u Sarajevu nije bio poznat po činjenju krivičnih djela, ali je zato u surovom latinoameričkom narkokartelu zauzimao važnu ulogu. On je drogu iz Latinske Amerike distribuirao u Evropu. Uhapšen je kada je s petoricom Peruanaca kokain sakriven u paketima špargli pokušao prebaciti u Amsterdam. 

Cufaj se prije nekoliko godina prestao baviti boksom te se odselio u Holandiju. Povreda ga je primorala da se udalji od ringa. Kontakti koje je imao izvan BiH pomogli su mu da sklopi partnerstva s peruanskim dilerima.


Cufaj se povezao s peruanskim dilerima

Neriješeno ubistvo

Nekoliko mjeseci kasnije na površinu je isplivalo ime još jednog Bosanca koji je bio vojnik surove narkoekipe. Miro Nimajer Rizvanović (Niemeier) bio je jedan od vodećih kolumbijskih trgovaca drogom, poznat po nadimku El Ruso. Uvezao je zloglasne mafijaše Kolumbije s Evropom.

Poslove s brutalnim Latinoamerikancima glavom je platio bh. državljanin Nebojša Čubrilović, koji je prije više od dvije godine ubijen u centru Banje Luke. Čubrilović se krio od slovenskog pravosuđa, koje je za njim raspisalo potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom švercu više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Upravo zato se sumnja da iza likvidacije stoje južnoamerički narkokarteli. 



Čubrilović poslove s kartelima platio glavom

Skank proizvodili u unajmljenim vilama u Barceloni

Kriminalna grupa kojoj su pripadali i Bosanci tereti se da je od jula 2017. do februara ove godine na teritoriji Španije organizirala proizvodnju skanka, i to u unajmljenim vilama u Barceloni. Zaplijenjeni su 2.337 sadnica marihuane, 75,2 kilograma obrane marihuane, 56.000 eura, četiri vozila, motocikl i oružje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.