Djevojčicu seksualno zlostavljali otac i stric, obustavljena istraga

BANJA LUKA Tužilaštvo je saslušalo nakon godinu

Djevojčicu seksualno zlostavljali otac i stric, obustavljena istraga

Okružno javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv oca i strica maloljetne djevojčice iz Banje Luke koja je bila žrtva teškog spolnog nasilja, saznaje “EuroBlic”.

Izvor “EuroBlica” iz policije odluku o obustavi istrage ocijenio je skandaloznom, s obzirom na to da je djevojčica pretrpjela teške zdravstvene posljedice te da već duži vremenski period uopće ne živi u porodičnom domaćinstvu. 

Banjalučkom tužilaštvu trebalo je gotovo godinu da sasluša žrtvu spolnog nasilja iako su policija i stručne službe na vrijeme obavile svoj dio posla.

- U ovakvim slučajevima vrijeme je veoma bitno. Tužilaštvo je duže od godinu u ladici držalo predmet i nakon toga pozvalo žrtvu na razgovor koji je, najblaže rečeno, bio obavljen nestručno i neprofesionalno - objasnio je izvor “EuroBlica” iz istrage.

Ono što je najtragičnije u svemu jeste što maloljetnica ima braću i sestre, pa se postavlja pitanje jesu li sve ovo vrijeme i oni žrtve spolnog nasilja.

- Čitav slučaj otkriven je gotovo slučajno, odnosno nakon prijave nasilja u porodici, nakon čega je policijska patrola došla na adresu na području Banje Luke te nakon potvrde da se krivično djelo dogodilo smjestili su majku i djecu u sigurnu kuću. Tokom daljnje istrage otkriveni su šokantni detalji da je nasilje u porodici bilo samo dio strahota koja su djeca preživljavala u kući i porodičnoj zajednici, pa su u istragu u skladu sa zakonom uključeni i drugi - objasnio je izvor “EuroBlica” iz policije.

Naime, maloljetna djevojčica je ispričala kako su je otac i stric spolno zlostavljali, ali priča djevojčice očigledno nije bila dovoljno vrijedna pažnje nadležnih institucija.

- Sve se svodilo na odmahivanje rukom onih koji su izjavu djevojčice trebali shvatiti ozbiljno. Koliko su je shvatili ozbiljno, govori podatak da su je u tužilaštvu saslušali godinu kasnije i to na način kakav je odgovarao osumnjičenima - otkrio je detalje istrage izvor iz policije.

- Djevojčica već nekoliko mjeseci uopće ne želi otići kući, ali to nije nikome od nadležnih bilo dovoljno da se ovom slučaju posveti detaljnije. Kada su nakon gotovo pola godine pozvali žrtvu da je saslušaju u tužilaštvu doveli su je u kancelariju i rekli joj da "priča šta zna", nakon čega djevojčica uopće nije željela da sarađuje, a kako i bi. Ovo nije način na koji se pristupa žrtvi seksualnog nasilja, a posebno maloljetnici koja mjesecima nema kontakt sa braćom i sestrama - ispričao je izvor iz policije.

Drugi nezavisni izvor također je potvrdio priču o seksualnom zlostavljanju maloljetne djevojčice, te izrazio zaprepaštenje da je istraga protiv oca i strica obustavljena usljed nedostatka dokaza.

Traljava istraga

U odgovorima koje smo dobili iz tužilaštva i policije uočava se velika vremenska razlika u istrazi koja je trebala imati oznaku hitno.

- Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je 19. februara ove godine donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv dvije osobe zbog krivičnog djela obljuba nad nemoćnim licem - naveli su na naš upit iz OJT Banja Luka.

Iz policije su saopćili da je izvještaj o poduzetim radnjama tužilaštvu dostavljen još u decembru 2016. godine.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

TAGOVI

Banja Luka
Povezano
NA VRH