SLOVENIJA

Banjalučanin Ibro Muratović osuđen na četiri godine zatvora zbog krijumčarenja oružja

Nezavisne novine
17.05.2018 13:53

Banjalučanin Ibro Muratović, koji je u decembru prošle godine uhapšen na slovenskoj granici jer je kod njega pronađen arsenal oružja, osuđen je danas na četiri godine zatvora u Okružnom sudu Ptuj.

- Ovo je mladić bez škole i znanja. Izvorno je Rom. Djelo je počinjeno na više nego banalan način, što govori da mu je smješteno. Ostao je siroče, nema više majke - rekao je Igor Majnik, advokat.

Muratović je u torbi ispod sjedišta u autobusu pokušao prokrijumčariti 36 ručnih bombi, sedam pušaka, tri poluautomatske puške, dvije bombe, streljivo i drugu municiju. Prema navodima slovenskih vlasti, ta torba je trebala završiti na crnom tržištu Švedske. Oružje je sakrivano u majonezi i čokoladama.

Muratović je na početku tvrdio da mu je sve smješteno, a da mu je torba "podvaljena", ali je onda priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom.

Papir o priznanju krivnje potpisao je otiskom prsta jer je nepismen, javljaju slovenski mediji.

S druge strane, tužilac tvrdi da je Muratović ovo djelo počinio svjesno i namjerno. Muratoviću su oduzeti 12.000 švedskih kruna, kao i mobilni telefon.

Nakon hapšenja Muratovića, slovenske sigurnosne agencije su sarađivale s BiH, a potom je, prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno još nekoliko osoba koje se sumnjiče za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku. U januaru ove godine uhapšeni su Almir Krnjić, Adis Abaz i Adem Abaz, kojima je bio određen pritvor, ali ih je Sud BiH naknado ukinuo i odredio mjere zabrane.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe.

U Republici Srpskoj bilo je uhapšeno još šest osoba zbog istog krivičnog djela. Imale su arsenal oružja koje je trebalo završiti u Goteborgu.

NA VRH