NA ULICAMA SARAJEVA

Džeparoši odrađuju turiste između Latinske ćuprije i Vječne vatre

A. Sa.

24.5.2018

Foto: J. Alibegović

Prema posljednjim statistikama, za tri mjeseca u BiH boravilo je više od 128 hiljada turista, što je za 15 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Sarajevu je zabilježeno najviše turističkih posjeta. No, čini se, kako nam pričaju Sarajlije, da nadležni organi vrlo malo rade na tome da bi zaštitili turiste.

Naš fotoreporter Jasmin Alibegović u sarajevskoj ulici Ferhadija zabilježio je trenutak kada je opljačkana jedna turistkinja.

Oko 20 lopova svakodnevno operira na relaciji Latinska ćuprija - Vječna vatra, dijelu kojim najčešće prolaze turisti. Neki od pljačkaša vode i djecu sa sobom kako bi bili što manje sumnjivi.

- I oni se ponašaju kao turisti. Žene koje pljačkaju turiste obučene su tako da izgledaju kao turistkinje, mašu turističkim kartama, imaju mobitele kojima, baš kao i pravi turisti, fotografiraju sve što im vodiči pokazuju. Zbog toga su neprimjetni i za policajce koji povremeno u civilnom odijelu patroliraju tom dionicom. Ovo je bruka i sramota za Sarajevo. Institucije grada koji sve više živi od turizma trebale bi povesti puno više računa o zaštiti turista - priča nam sagovornik, koji nije želio da mu spominjemo ime.

Objašnjava nam i na koji način lopovi „odrade“ turiste.

- Imaju dva sistema. Ukoliko pada kiša, obično idu iza žrtve s otvorenim kišobranom i toliko joj se približe sleđa da, kada se turista okrene, ako mu štogod bude sumnjivo, ne može ništa vidjeti osim kišobrana. Obično su gužve u gradu, zbog čega su česti fizički kontakti s drugim osobama. Baš zbog toga ništa im ne biva čudno te ne mogu ni pretpostaviti da su opljačkani.

Ukoliko ne rade s kišobranom, onda upotrebljavaju šal. Tada najčešće rade u tročlanoj grupi. Dvije osobe razvuku šal, podignu ga do vrata turiste, a treća odrađuje posao - objašnjava naš sagovornik.

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti koji su bili žrtve takvih pljački često traže policijsku pomoć. Očekuju da će vlasti reagirati i na toj najčešćoj turističkoj ruti angažirati više policajaca kako bi se spriječila ova brzorastuća vrsta kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.