MRKONJIĆ-GRAD

Djevojčica iz Jezera još na aparatima za mehaničku ventilaciju

Srna
02.06.2018 13:38

Trinaestogodišnja djevojčica iz Jezera kod Mrkonjić-Grada, koja je potonula u jezeru Đol dok je učila da pliva, nalazi se na aparatima za mehaničku ventilaciju i sve daljnje prognoze u vezi s njenim zdravstvenim stanjem su neizvjesne.

Ovo je rečeno Srni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Prema riječima dežurnog ljekara u Klinici intenzivne medicine UKC-a Srpske Danice Momčičević, pacijentica čiji su inicijali H. O. (13) primljena je zbog poremećaja stanja svijesti, te otkazivanja svih vitalnih organa i organskih sistema zbog potapanja.

Ona je u u ovu zdravstvenu ustanovu dovezena u četvrtak sanitetskim vozilom Doma zdravlja Mrkonjić Grad, a odmah je hospitalizirana u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a.

Iz UKC-a su izrazili veliku zahvalnost pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog brze intervencije u četvrtak navečer, odnosno odlaska u Sloveniju po eminentnog stručnjaka Vojku Gorjupa, specijalistu internistu – intenzivistu, direktora ECMO centra za Sloveniju.

– S obzirom na to da UKC RS jedini u BiH odnedavno izvodi proceduru VV ECMO – ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju, takozvana vještačka pluća, Gorjupova je, kao vodeći stručnjak u zbrinjavanju kritično oboljelih pacijenata i ekspert iz oblasti VV ECMO-a, došla u našu ustanovu i pomogla našim ljekarima u zbrinjavanju ove pacijentice – istakli su u UKC-u Srpske.

Trinaestogodišnja djevojčica iz Jezera, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”, potonula je u jezeru Đol dok je s godinu starijom sestrom učila plivati, nakon čega ju je iz vode izvukao izletnik.

NA VRH