KINA

Impresivan muzej dug jedan kilometar koji "lebdi" nad jezerom

Ovaj objekt izgleda kao da uranja i izranja iz jezera, a dok hodate po zgradi čini vam se kao da klizite po vodi

Muzej umjetnosti „Zaishui“ - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
E. Ag.

19.2.2024

U novoj razvojnoj zoni grada Židžao u kineskoj provinciji Šandong odnedavno je otvoren Muzej umjetnosti „Zaishui“. Ovu blago zakrivljenu zgradu na umjetnom jezeru dugu oko jednog kilometara osmislila je arhitektonska kompanija Junya.ishigami+associates.

20.000 kvadratnih metara

Muzej umjetnosti „Zaishui“ je na suptilan način uklopljen u okoliš – upijajući, naglašavajući i odražavajući obrise okolne prirode u svim godišnjim dobima i kroz razne meteorološke prilike. Tokom maglovitih jutara, primjerice, muzej naizgled nestaje s horizonta.

Zgrada se prostire na oko 20.000 kvadratnih metara, sljubljena je s umjetnim jezerom nad kojim „lebdi“ te predstavlja svojevrsni prolaz s jedne na drugu stranu obale, piše Punkufer.hr.

- Želio sam predstaviti zgradu kao novi krajolik, uklopiti je u kineski okoliš kako bih stvorio iskustvo šetanja kroz jezero – slično šetnji plažom gdje ljudi mogu osjetiti esenciju vode - priznao je arhitekta Džunja Išigami (Junya Ishigami) u razgovoru za „designboom“.

Kao da klizite po vodi

Zahvaljujući impresivnoj upotrebi armiranog betona i stakla, ovaj objekt izgleda kao da uranja i izranja iz jezera, a dok hodate po zgradi, čini vam se kao da klizite po vodi.

Na nekim dijelovima strop je visok i propušta mnogo prirodne sunčeve svjetlosti, dok je na drugim mjestima nizak te se njegov odraz reflektira u vodi stvarajući nestvarno lijepe prizore.

Zgrada muzeja obuhvata fleksibilan izložbeni prostor – trenutno se u njemu može razgledati izložba o čokoladi i srodnim temama – a koji se može mijenjati ovisno o potrebama. Muzej obuhvata i centar za posjetioce te trgovački centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.