SARAJEVO Na suđenju za smrt studentica

Vještak iz Srbije tvrdi da je Sanjin Sefić vozio 65 kilometara na sat

Dž. Bl.
21.06.2018 16:42

Foto: Odvođenje Sefića iz zgrade Kantonalnog suda

Saslušanjem Milana Vujanića, vještaka saobraćajne struke iz Srbije, kojeg je angažirala odbrana Sanjina Sefića, nastavljeno je suđenje za saobraćajnu nesreću 10. oktobra 2016. godine u Sarajevu, u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Nakon niza pitanja advokata Kerima Čelika o Vujanićevoj dugogodišnjoj karijeri, vještak je kazao kako je iz iskaza svjedoka zaključio da je tragične noći padala jaka kiša te da je samim tim vidljivost bila smanjena. 

Pojasnio je da je na osnovu oštećenja na Golfu te povreda djevojaka iz obdukcionog nalaza došao do podatka da je Sefić vozio 65 kilometara na sat. Prema navodima iz optužnice, Sefić se kretao brzinom od oko 105 kilometara na sat. To je u svom nalazu potvrdio i vještak Ševal Kovačević, kojeg je angažiralo Tužilaštvo.

Da je vozio ovom brzinom, pojasnio je vještak Vujanić, djevojke bi bile odbačene više od 70 metara. U optužnici stoji da je Selma Agić bila odbačena oko 38 metara, a Edita Malkoč oko 31 metar.

Vještak nije mogao reći koje je svjetlo bilo upaljeno na semaforu kada su djevojke udarene vozilom. Kazao je kako to ne može znati nijedan vještak, već se samo može saznati na osnovu videosnimaka s lica mjesta.

Rekao je još da se ne mogu odrediti pravac, međusobni položaj i način kretanja djevojaka, jer nema dokaza o tome u sudskom spisu, a njihova brzina kretanja, dodao je on, samo u trenutku sudara se može odrediti.

NA VRH