BIHAĆ

Tužilaštvo istražuje slučaj: Troje poginulo i sedmero povrijeđenih u eksploziji u Hidrocentrali "Una – Kostela"

Avaz.ba

3.8.2018

Tri osobe su poginule, a sedam je povrijeđeno nakon jučerašnje eksplozije u Hidroelektrani "Una – Kostela" u Bihaću.  

Kako je saopćeno iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, poziv su dobili u 13.30 sati.

- Na lice mjesta upućena je patrola policije PS Bihać, vozilo VJ Grada Bihaća i medicinsko vozilo s uposlenicima Doma zdravlje 'Poliklinika' Bihać, koji su po dolasku na lice mjesta potvrdili tačnost prijave, te su pristupili izvlačenju unesrećenih osoba, ali zbog opasnosti od trovanja štetnim plinovima koji su se osjetili iz prostorije u kojoj su se nalazili unesrećeni, zatražena je intervencija i druge medicinske ekipe Doma zdravlje "Poliklinika" Bihać, koji su po dolasku na lice mjesta sa sobom donijeli boce s kisikom - saopćeno je iz MUP-a USK.

Pripadnici VJ Grada Bihaća, policije i medicinari Doma zdravlja uspjeli su iz prostorije izvući jednu unesrećenu osobu, koja je davala znake života, a radi se o Č. I., rođenom 1958. godine u Bihaću, koji je vozilom Hitne pomoći prevezen u KB "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, gdje mu je ukazana neophodna medicinska pomoć.

Nakon što su uspjeli da iz prostorije u kojoj se nesreća dogodila izvuku svu trojicu unesrećenih, pristupilo se njihovoj reanimaciji  pošto nisu davali znakove života, a radi se o osobama inicijala S. E. (rođen 1972. godine u Bihaću), M. S. (rođen 1962. godine u Bihaću) i M. A. (rođen 1961. godine u Bihaću) i nakon svih nastojanja medicinskog osoblja da na mjestu događaja reanimiraju, navedene osobe nisu reagirale na reanimaciju te su prevezene u KB "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, gdje je reanimacija nastavljena. 

- Nakon svih pokušaja medicinskog osoblja KB "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, dežurni doktora H. I. je konstatirao smrt kod sve tri osobe.

- O samom događaju upoznato je Tužilaštvo USK, po čijem nalogu su pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK Bihać, po formiranju uviđajne ekipe, pristupili vršenju uviđajnih radnji s ciljem utvrđivanja uzroka nastanka nesreće. U vremenu od 15.30 do 19.30 sati uviđajne radnje su provedene te je za dan 3. 8. 2018. godine zakazana i obdukcija nastradalih osoba kako bi se ustanovio uzrok smrti kod istih, to jeste kao bi se došlo do bitnih činjenica koje bi u daljnjem radu rasvjetljavanja ovog događaja pomogle istražiteljima u dokumentiranju istog - navode iz policije.

Osobama koje su se zatekle na samom mjestu događaja i koje su pomagale prilikom izvlačenja unesrećenih, zbog toga što su se žalili na probleme prilikom disanja, ukazana je pomoć.

- Radi se o osobama B. A., rođen 1982. godine u Bihaću, K. R., rođen 1968. godine u Bihaću, P. S., rođen 1966. godine u Bihaću, D. DŽ., rođen 1997.godine u Bihaću, B. A., rođen 1996. godine u Bihaću, D. M., rođen 1997. godine u Bihaću, i S. D., rođen 1980. godine u Bihaću i kod istih su konstatirane lakše tjelesne povrede te su hospitalizirani u KB "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću radi praćenje stanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.