BIHAĆ

Još se istražuje uzrok strahovite eksplozije u pogonu Hidrocentrale

Uviđajna ekipa na čelu s dežurnim tužiocem na mjestu nesreće ( M. Mujadžić)

Piše: M. MUJADŽIĆ

4.8.2018

Strahovita eksplozija odjeknula je jučer oko 13.20 sati u pogonu Hidrocentrale u Kostelima kod Bihaća od koje su tri radnika poginula i četiri teško povrijeđena, potvrđeno je iz MUP-a USK.   

Zavladala panika

Kako saznajemo, ekipa radnika čistila je turbinu na postrojenju kada je došlo do curenja plina, koji je izazvao eksploziju. Prema izjavama svjedoka, radnici su od siline eksplozije odbačeni nekoliko metara, a na mjestu gdje su čistili turbinu ostao je veliki krater. Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine saopćeno je da su radnici bili angažirani na redovnom godišnjem održavanju postrojenja.


Medicinari povrijeđeni tokom intervencije

Radnik zaštitarske agencije „Bakrač“ koji radi na osiguranju Hidrocentrale panično je prijavio policiji da je čuo jaku eksploziju. U pogonu je zavladala panika te su radnici bježali iz objekta koji se napunio plinskim isparenjima opasnim po život. Dežurne ekipe uspjele su zavrnuti dovod plina i tako spriječile novu eksploziju od koje se strahovalo.  

Brzinom svjetlosti Bihaćem se proširila vijest o tragediji te su brojni članovi porodica radnika okupirali prostor oko Hidrocentrale, ali je, prema naređenju direktora, svima, osim policije, tužilaca i stručnjaka, bio zabranjen pristup postrojenju. Prvi su na mjesto nesreće pristigli vatrogasci i policija, koji su u prostoriji zatekli četiri radnika kako leže, od kojih je jedan davao znakove života pa su ga izvukli na sigurno.

Povrijeđeni medicinari

Brojne ekipe Hitne pomoći su pristigle na mjesto nesreće kako bi pomogle povrijeđenima, a nekoliko medicinara je zadobilo povrede unutar postrojenja te su prevezeni zajedno s drugim radnicima u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.  Iz Uprave policije potvrđeno nam je da su medicinari povrijeđeni od opasnih isparenja koja su procurila iz pogonu gdje se dogodila eksplozija.      


Rodbina radnika ispred bolnice

Saslušani očevici

Šire područje mjesta eksplozije osiguravala je policija, a uviđajna ekipa na čelu s tužiocem te vještacima izuzimala je jučer do kasno tragove koji će biti vještačeni. Od svjedoka su uzete izjave, kao i od odgovornih osoba u Hidrocentrali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.