DRAMA

Mladić skočio u Vrbas, spasio ga hrabri policajac

Prema njegovim riječima, tada su već stigle njegove kolege i vatrogasci te pomogli

Njegoš Đekanović

O. MATAVULJ

29.10.2018

Njegoš Đekanović, pripadnik Policijske stanice Banja Luka - Lazarevo, spasio je danas život D. D. (26) iz Banje Luke, koji je skočio u rijeku Vrbas s mosta u Slatinskoj ulici u naselju Trapisti.

Dramatična akcija spašavanja odigrala se jedan sat iza ponoći i okončana je bez težih posljedica kako za mladića D. D. tako i za hrabrog policajca.

Marija Markanović, portparol PU Banja Luka, kaže da je policija zaprimila anonimnu dojavu da se na mostu nalazi muškarac, koji namjerava da skoči u rijeku. Po dolasku patrole, muškarac je već skočio u hladni Vrbas.

- Zaustavili smo vozilo, pogledali u rijeku i uočili da mladić plovi nizvodno od mosta i da daje znakove života. Vozilom smo otišli do okretišta za autobuse i obalom se spustili do vode. Lampama smo svijetlili i tražili ga - priča Đekanović.

On dodaje da je u nekoliko navrata voda vukla mladića na dno te da je i sam pokušavao da se spasi.

- Nisam razmišljao o posljedicama po sebe, ali sam osjetio obavezu, ljudsku i službenu, da ga pokušam spasiti. Skinuo sam uniformu i uskočio u rijeku. Doplivao sam do njega, negdje na sredini rijeke i dovukao ga na obalu - priča Đekanović.



Prema njegovim riječima, tada su već stigle njegove kolege i vatrogasci i pomogli.

- Mladić je u tim trenucima izbacio vodu iz sebe. Bio je u šoku, krkljao i ništa nije govorio i odvezla ga je Hitna pomoć - kaže Đekanović.

Poslije dramatične akcije spašavanja, ovaj hrabri policaja obukao je svoju uniformu i do sedam sati ujutro odradio smjenu!

- Opet bih isto uradio! Kad god mogu nekome da pomognem. Policijski posao je veoma težak i stresan. Svakim danom susrećemo se s raznim situacijama, ali prvenstveno smo u službi građana i zaštite njihove imovine - rekao je Đekanović, koji je u policiji od 2012. godine.

Nakon ukazane pomoći u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, D. D. je prevezen da daljnje liječenje na Kliniku za psihijatriju.

- Pacijent je zbrinut prema svim protokolima liječenja te je nakon stabilizacije zdravstvenog stanja upućen na daljnje liječenje na Kliniku za psihijatriju - rekao je načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević.

Razlog zbog kojeg je mladić skočio u rijeku nije poznat.

Profesionalno i humano

Portparol PU Banja Luka Marija Markanović kaže da je Đekanović svojim primjerom pokazao visok stepen profesionalnosti, hrabrosti i humanosti.

- On je, rizikujući svoj život, i uz činjenicu da se sve odigralo noću, u slabim uvjetima vidljivosti, te hladnoću rijeke Vrbas, spasio život mladiću. Ovakvi i slični primjeri pokazaju da su policijski službenici svakodnevno izloženi različitim izazovima, ali da su uvijek spremni da građanima pruže potrebnu pomoć - istakla je Markanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.