AVAZ SAZNAJE

Ispovijest učenika iz Zenice: Profesor psihologije nudio mi je seks!

Profesor mu se javio s lažnog Facebook profila

Učenik ispred Medicinske škole. (Foto: B. Mahmić)

Piše: D. PAŠALIĆ

14.11.2018

Da se iza lažnog Facebook profila 30-godišnjaka koji mi je nudio seks krije moj profesor psihologije, nisam mogao ni sanjati. Ovo je u jezivoj ispovijesti za “Dnevni avaz” ispričao 18-godišnji učenik trećeg razreda Medicinske škole u Zenici (identitet poznat redakciji), koji danas, zbog svega, posjećuje psihologa.

Jezive poruke

- Na moj profil javio mi se nepoznati muškarac. Predstavio se da ima 30 godina, da mu se sviđa moja stražnjica koja je, kako je rekao, savršena, te da bi volio imati sa mnom seks – tvrdi on.

Iako tada nije znao s kim komunicira, mladić mu je kazao da nema ništa protiv homoseksualaca, ali da „nije od tog posla“. Međutim, profesor je nastavljao.

- Mogu li biti dodatno bezobrazan, da ti vidim stražnjicu na kameri? Prosto je nevjerovatno kako je dobra i moj p.... će se vidjeti na kameri, a vjerujem da će ti se svidjeti - nastavio je profesor pisati poruke mladiću.

Posebno je šokantno da mu je u nekoliko navrata savjetovao da bi trebao svoj izgled iskoristiti u školi, da bi dobio bolje ocjene. Kako nije prestajao pisati, učenik je odlučio, zajedno s prijateljem, napraviti lažni profil i pripremiti mu zamku.

- Javili smo mu se, razgovarali i tražili videopoziv. Kada se upalila kamera, nimalo prijatan osjećaj. Bio je to profesor psihologije, šok! – rekao je 18-godišnjak.


Screenshot prepiske

Screenshot prepiske

Odmah je sve ispričao razrednici, nakon čega su razgovarali s direktorom i pedagogom škole. Interesantno je i to što je profesor, odmah nakon prijave, obrisao lažni profil. Kako tvrdi naš sagovornik, budući da škola nije odmah poduzela konkretne mjere, otac mladića došao je odmah iz Njemačke.

- Otišli smo u policiju da prijavimo uznemiravanje. Škola je tek tada prijavila slučaj. Obećali su da mi neće više predavati, ali sada prikupljaju potpise da počne raditi – kazao nam je mladić.

Ono što je doživio, kako kaže, ostavilo je ogromne traume na njega.

Bojkotirali nastavu

- Preživio sam ogroman šok. Inače je bio nastran, govorio učenicima da ih sanja, dodirivao ih nogom ispod stola, unosio nam se u facu… Nakon svega, imam noćne more – rekao je učenik.

Kaže da neće dozvoliti da se profesor vrati, a da su učenici sedam odjeljenja kojima predaje bojkotirali njegov čas i nisu se pojavili na nastavi.


Preživio ogroman šok. Faksimil nalaza

Raniji slučaj

Posebno zabrinjava da, kako tvrde učenici škole, ovo nije prvi slučaj. Ovaj profesor i prije pet godina imao sličnu aferu, ali je tada, navodno, učenik pristao na njegov poziv jer je bio iste seksualne orijentacije. Ove informacije došle su i do direktora škole Hadrovića, koji kaže da provjeravaju ove navode.

Privremena suspenzija

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nisu nam potvrđeni niti ustupljeni bilo kakvi podaci o ovom slučaju. Međutim, Selvir Hadrović, direktor škole, potvrdio nam je da su poduzeli sve neophodne mjere.


Hadrović: Profesor je suspendiran. Arhiv

- Poduzeli smo sve mjere u skladu sa protokolom o postupanju u slučajevima nasilja, a odmah po prijavi sam razgovarao s učenikom, razrednicom i pedagogom, obavijestio roditelja, te sam sve prijavio policiji. Obavijestio sam i nadležno ministarstvo te Nastavničko vijeće, a pošto taj profesor radi u još dvije škole, obavio sam razgovor i s direktorima tih škola. Iako je sve u formi navoda, prošle sedmice sam, shodno Zakonu o srednjoj školi, donio odluku o njegovoj suspenziji do okončanja istrage, što je potvrdio i Školski odbor – kaže Hadrović, dodajući da je Vijeće učenika uputilo dopis da ne žele da se profesor vrati do okončanja istrage.

Tvrdi da mu je namješteno

Prema riječima Hadrovića, u obavljenom razgovoru profesor je sve negirao.

- Nije priznao i kaže da je to virtuelni svijet na kojem se svašta dešava, te da mu učenici žele smjestiti – rekao je direktor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.