MOSTAR

Ko je Davoru Puljiću dao smrtonosnu dozu droge?

Prediziranja su, nažalost, naša realnost, kaže dr. Siniša Skočibušić

Zgrada u kojoj je živio 41-godišnjak. M. Smajkić

Piše: M. SMAJKIĆ

19.11.2018

Na Gradskom groblju “Lav” u Sarajevu danas će biti obavljena sahrana Davoru Puljiću (41), koji je u četvrtak u stanu u ulici Milana Šuflaja u naselju Bakijina Luka u Mostaru pronađen mrtav.

Nesretni Puljić je, kako smo pisali, živio sam u stanu. Kako smo saznali, roditelji su mu umrli, a od uže porodice, ima samo brata, koji živi u inozemstvu.

Obavljen uviđaj

Nakon što se danima nije javljao svojoj rodici O. P., ona je pozvala policiju. U stanu koji su otključali vatrogasci, nađeno je beživotno tijelo te je dežurni ljekar Hitne pomoći mogao samo konstatirati smrt još jedne žrtve droge.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kratko nam je rečeno kako je, nakon uviđaja i vanjskog pregleda leša, utvrđeno da nema znakova koji bi upućivali na nasilnu smrt te da je, najvjerovatnije, riječ o predoziranju, najvjerovatnije heroinom s obzirom na to da je Puljić bio registrirani ovisnik. Obdukcija nije naložena, a tačan uzrok smrti, rečeno nam je, bit će poznat nakon svih neophodnih istražnih radnji i toksikološkog vještačenja. Također pokrenuta je istraga o tome ko je Puljiću prodao drogu.



Dr. Skočibušić: Povećana dostupnost droga

Doktor Siniša Skočibušić, direktor Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, kazao nam je jučer da su predoziranja, uprkos silnom uloženom trudu, naša tužna realnost.

 Brojne prepreke

- Pokazuje se da se dostupnost već poznatih i novih droga na tržištu nezakonitih droga u nekim zemljama povećava, a poznato je da te tvari imaju važnu, ali često zanemarenu ulogu u smrtnim slučajevima izazvanim predoziranjem opioidima. Predoziranje može biti namjerno ili nenamjerno. Bolesnici ovisni o drogama susreću se s brojnim preprekama u društvu. U prošloj godini, u Evropskoj uniji se predoziralo 8.000 osoba. Uključivanjem u opijatsko supstitucijsko liječenje smanjuje se postotak predoziranja i ovisnika - kazao nam je dr. Skočibušić.

Iz medicinskih, odnosno etičkih razloga, nije nam mogao reći da li je nesretni Puljić bio njihov pacijent, odnosno korisnik.

 Komšijama nije bio poznat

Naša ekipa jučer je u Bakijinoj Luci naišla na zid šutnje. Vrata zgrade u kojoj je živio ovaj mladić, bila su zaključana. Na ulaznim vratima, Puljićeve smrtovnice nije bilo. Muškarac kojeg smo zatekli ispred zgrade, kazao nam je da je za slučaj saznao iz medija.

- Živim tu od 1989., ali ga ne poznajem. Možda smo se sretali, ne znam. Da vidim njegovu sliku, vjerovatno bih znao je li mi poznat. Inače, svi se mi bavimo svojim životima - rekao nam je ovaj muškarac, koji se nije želio predstaviti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.