ISTRAŽUJEMO

Registar pedofila u FBiH na čekanju

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih evropskih zemalja koja nije formirala registar pedofila na državnom nivou nego je to, nažalost, urađeno samo u RS

Većina slučajeva pedofilije nikada ne bude ni prijavljena policiji

Piše: Dž. BULBUL

20.11.2018

Broj registriranih slučajeva pedofilije u porastu je posljednjih godina u Bosni i Hercegovini. Seksualni predatori mogu biti roditelji, članovi rodbine, nastavnici, komšije... Prema mišljenju pravnih eksperata, psihologa, neuropsihijatara, kao i stručnjaka u oblasti obrazovanja, kazne za počinioce, ko god oni bili, relativno su blage, a imati evidenciju svih tih seksualnih prijestupnika na jednom mjestu je i više nego neophodno.  

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih evropskih zemalja koja nije formirala registar pedofila na državnom nivou nego je to, nažalost, urađeno samo u jednom njenom dijelu.

Trajni podaci

U manjem entitetu nedavno je formiran Registar pedofila. U Federaciji BiH to ipak nije slučaj uprkos brojnim inicijativama i peticijama građana. Tome umnogome doprinosi činjenica da društvo uglavnom okreće glavu od ovog problema ili većina slučajeva pedofilije nikada ne bude ni prijavljena policiji.

Upis u Registar pedofila u Republici Srpskoj vrši se na osnovu podataka iz pravosnažno izrečenih presuda. Ti će podaci biti trajno upisani i neće se brisati. Također, neće se moći dogoditi da osoba koja je pravosnažno osuđena za seksualnu zloupotrebu, zlostavljanje i iskorištavanje djece, bude zaposlena u školama, vrtićima i sličnim ustanovama.

Podaci iz Registra bit će dostupni pravosudnim institucijama i policiji, kao i organizacijama, udruženjima i sportskim klubovima koji rade s djecom. Podaci iz Registra mogu se, također, dati i inozemnim državnim organima.

Novčane kazne

Poslodavci u školama, vrtićima i ostalim ustanovama koji rade s djecom, obavezni su da prilikom svakog zapošljavanja zatraže od MUP-a podatak da li je osoba upisana u Registar. Za odgovornu osobu u ustanovi koja ne zatraži ove podatke, propisane su kazne od 8.000 do 15.000 KM.

S obzirom na to da se radi o podacima koji su službena tajna, svako ko se odluči na neovlaštenu objavu ili ih zloupotrijebi, platit će kaznu od 500 KM do 2.000 KM, naglasili su u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije: Registar na državnom nivou

Korajlić: Takav registar je neophodan u BiH

- Registar pedofila u Bosni i Hercegovini mora postojati. Vjerujem da svaka policijska uprava posjeduje vlastite interne operativne evidencije pedofila. Taj bi registar posjedovao listu osuđenih pedofila i najbolje bi bilo da bude urađen na državnom nivou, zajedno s Federacijom BiH i Republikom Srpskom. Ko bi sve imao pristup tom registru? Vjerujem da bi to trebale biti obrazovne institucije, nevladine organizacije, pravosudne institucije. Također, treba uzeti u obzir i društvo u kojem se stvara taj registar, jer nije ista situacija u BiH i, naprimjer, Holandiji. Nije isto unutar entiteta, a kamoli da našu zemlju poredimo s drugom.

Sociolog Srđan Vukadinović: Bolje je otkloniti uzroke nego posljedice 


Vukadinović: Registriranje pedofila je produktivno

- Neupitno je da li registar treba postojati. Vrijeme je da se slučajevi pedofilije prestanu gurati pod tepih, jer je to najgora vrsta seksualnog nasilja. Registriranje pedofila je vrlo produktivno za institucije koje trebaju da djeluju preventivno, jer nikad se ne može znati u kome čuči pedofil. Stoga je mnogo bolje da policija, Tužilaštvo i zdravstvene institucije imaju taj spisak kako bi se na vrijeme poduzeli konkretni koraci i spriječilo krivično djelo, jer je mnogo bolje otkloniti uzroke nego posljedice.

Armin Kržalić, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije: Bolja razmjena podataka o pedofilima 


Kržalić: Registar na svim nivoima

- Bilo bi pohvalno imati takav registar, i to na državnom nivou, ali bi se mogao napraviti i na kantonalnom i entitetskom nivou. To bi svakako doprinijelo boljoj razmjeni informacija o pedofiliji između institucija te bi se stvorio bolji uvid u kretanje i povezanost pedofila, jer je nevjerovatno koliko su oni uvezani i koliko se oslanjaju jedan na drugog. Registar pedofila doprinio bi većoj, bržoj i efikasnijoj istrazi i samom krivičnom gonjenju pedofila.

Tužilac Dragan Ninković: Pooštriti kaznenu politiku 



Ninković: Povećati zatvorske kazne

- Često se zapitam ima li adekvatne zatvorske kazne za krivično djelo pedofilije. Smatram da će svaka odluka u tom pravcu biti od koristi, i to od povećanja zatvorskih kazni, znači pooštriti kaznenu politiku, pa do uvođenja registra pedofila, koji bi zasigurno bio od koristi svim nadležnim organima i institucijama.

Zdravko Kujundžija iz Vijeća roditelja osnovnih škola KS : Zaštititi najmlađe 


Kujundžija: Pojačati sigurnost djece

- Trebalo bi uvesti registar pedofila kao mjeru zaštite najmlađih, ali i kao način da se pojača njihova sigurnost. Vjerujem da bi to moglo pomoći ministarstvima unutrašnjih poslova prilikom rješavanja slučajeva pedofilije. Takva odluka bi bila produktivna, ali se, isto tako, mora voditi računa i o zaštiti osobnih podataka seksualnih prijestupnika.

Sudija Vladimir Špoljarić: Registar bi nam olakšao posao 


Špoljarić: Evidentirati pedofile

- To su veoma osjetljive stvari, ali ne bi bilo loše voditi evidenciju o takvim osobama. Mislim da bi to uposlenicima u pravosuđu, sudijama i tužiocima olakšalo posao. Naročito nama, sudijama, tokom vođenja sudskog postupka protiv takve osobe. Ne bi bilo loše da ispred sebe imamo evidenciju pedofila, a nadležne institucije mogle bi se, prema potrebi, obratiti sudu za taj registar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.